'De magie van het IJ': Aafke Steenhuis vertelt in Stadsarchief over haar Amsterdam-Noord

Magie IJAafke Steenhuis schreef een door haarzelf uitbundig geillustreerd boek, De magie van het IJ.  En daarover komt ze graag vertellen in het Stadsarchief, a.s. zondag 17 januari  (15.00 uur). Toegang gratis!

Half januari 2016 is het honderd jaar geleden dat door hevige, dagenlange noordwester stormen de dijken van de Zuiderzee braken, en het opgestuwde zeewater de Kop van Noord-Holland, de Veluwezoom, de Gooikust en vooral Waterland overstroomde. Waterland is het prachtige, waterrijke gebied ten noorden van Amsterdam, met kleine dorpen als Durgerdam, Schellingwoude, Nieuwendam, Ransdorp en Zuiderwoude, slingerende watertjes en meren. Ook Amsterdam dreigde onder te lopen. Een kleine twintig mensen verdronken, maar heel veel vee kwam om in de golven. Duizenden schapen, koeien en paarden werden over de dijken naar kerken in veiligheid gebracht. Als gevolg van deze overstroming werd de Afsluitdijk gebouwd, die in 1932 gereed kwam. Talrijke befaamde oude Zuiderzeehavens verloren hun functie, en de wilde Zuiderzee werd het zoete IJsselmeer. De verarmde Waterlandse dorpen aan het IJ kwamen in 1921 onder Amsterdams bestuur.

Over de overstroming van 1916 , de diepe geschiedenis van Waterland en Amsterdam-Noord, en over de huidige situatie, nu het verguisde Noord opeens heel populair wordt, zal Aafke Steenhuis vertellen. Zij woont in het voormalige gemeentehuisje van Nieuwendam, een huis met een lange en rijke historie.

En verder: vertoning van tekeningen van Noord, Waterland en het IJ, gitaarmuziek van Jan Joost Teunissen, boekverkoop, signeren, borrel.

De Magie van het IJ is rijk geïllustreerd met tekeningen van Aafke Steenhuis in kleur en zwart-wit, en met oude en nieuwe cartografische kaarten. Gebonden hardcover editie, 22,5 x 29,5 cm, 126 pagina’s. € 25,00.