Het maartnummer van Ons Amsterdam!

Serie arbeidersbuurten #2: De Indische Buurt

Cover OA-03 2016 klein

Het keurige neefje van De Jordaan? 


In het tweede deel van onze serie over naoorlogse Amsterdamse arbeidersbuurten nemen we u mee naar de Indische Buurt, volgens sommigen het keurige neefje van De Jordaan. De huizen waren hypermodern en zagen er prachtig uit. Kinderen hingen niet op straat, maar gingen naar de talloze verenigingen, die waren onderverdeeld per zuil. Maar was de Indische Buurt écht zo keurig? Hoe zat het bijvoorbeeld met de Kreidler Knokploeg Oost? En waarom zaten er zoveel scheuren in de muren?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór volgende week donderdag 16.00 u. een abonnement, dan ontvangt u dit nummer thuis! Ook leuk als cadeau!

Een Hongaarse vluchteling in Amsterdam

Op 4 november 1956 rollen Russische tanks Boedapest binnen. Veel Hongaren vluchten naar Oostenrijk, dat de toestroom al snel niet meer aan kan. Na veel wikken en wegen besluit het kabinet Drees 3000 vluchtelingen op te nemen. Eén van hen is Pál Kántás, hij komt terecht in Amsterdam.

25 jaar ecstacy

Als ecstacy in 1985 opduikt in de Amsterdamse uitgaansscène is er net een triest record gevestigd: 74 mensen stierven het jaar ervoor aan heroïne. Drugsgebruik is een fulltime baan, beoefend door outcasts die samenklitten op de kop van de Zeedijk. Dankzij ecstacy verandert dat nu snel. Drugsgebruik wordt recreatief.

Lastpost David Wijnkoop

‘Een vechter was hij, geen pestkop, een lastpost, maar geen treiter.’ Portret van David Wijnkoop, de godfather van het vooroorlogse Nederlandse communisme. En ook één van de kleurrijkste gemeenteraadsleden die Amsterdam ooit kende.

En verder:

• De Vaste Route van Hubert Smeets.
• Hier gebeurde het: 19 maart 1966, psychologiestudent Bob Bermond wil zijn fiets pakken en krijgt een gummiknuppel in zijn nek.
• Stem uit het verleden: het wilde leven van zelfverklaard wonderkind Jan Willem Kumpel (1757-1826)
• Column Felix Rottenberg
• Stadsnieuws
• 50 & 25 jaar geleden
• Mijn Amsterdam

Het maartnummer van Ons Amsterdam verschijnt omstreeks 3 maart.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór volgende week donderdag 16.00 u. een abonnement, dan ontvangt u dit nummer thuis! Ook leuk als cadeau!

Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam voor slechts € 29,95 én cadeaus t.w.v. € 102,35!