Wie is er bang van de Noorderkerk?

Iedereen kent de Westerkerk, maar wie is wel eens in de zevenhonderd meter verderop gelegen Noorderkerk  noorderkerk 2geweest?

Inderdaad, de Noorderkerk, in het hart van de Jordaan, heeft niet zo’n in het oog springende toren, maar daar staat tegenover dat er elke zaterdagmiddag sprankelende kamerconcerten te horen zijn, een prima aanvulling op een bezoek aan de Noordermarkt. Maar dan moet je wel de ingang weten te vinden van dit zevenkantige gebouw: die zit aan westelijke kant, tegenover de Boomstraat, bij het trappetje.

Door: Viktor Frölke.

‘We proberen de Noorderkerkconcerten zo laagdrempelig mogelijk te maken,’ licht organisator Ilonka van den Bercken toe, ‘we zetten een klapbord neer, we nodigen iedereen uit, maar het blijft een kerk en het blijft klassieke muziek. Gelukkig zien we steeds meer mensen met boodschappentassen met biologische groenten onze concerten bezoeken. Dat is precies de bedoeling.’

Hoe kleinschalig het podium ook is, zoals op meer plekken in Amsterdam wordt er muziek van zeer hoog niveau ten gehore gebracht, door bekende namen als contrabassist Rick Stotijn, mezzosopraan Karin Strobos, maar ook bijvoorbeeld pianist Michiel Borstlap. Van den Bercken: ‘We doen kamermuziek in de breedste zin van het woord, dus van koormuziek tot solo viool. Bach is goed, maar met een twist.’ Zo worden in maart Bachs beroemde cello suites uitgevoerd op saxofoon, harp en fagot.

Een van de drukstbezochte concerten van de afgelopen jaren was de uitvoering van de immens populaire Canto Ostinato. ‘Iedereen nam zijn picknickkleedjes en matjes mee. Bijzonder om in zo’n vierhonderd jaar oude kerk die minimalistische klanken tot je te nemen.’

Het idee voor de Noorderkerkconcerten kwam zo’n vijftien jaar geleden van Jurriaan Röntgen, oud-musicus en cultureel ondernemer. ‘Ik woonde destijds in de buurt en het leek me mooi om in dit prachtige, net gerestaureerde gebouw, kamermuziek te laten horen. Gelukkig stemde het kerkbestuur toe.’ Een concert waar Röntgen graag aan terugdenkt was de uitvoering van oude muziek uit de oprichtingstijd van de kerk (1623) door Acapella Amsterdam. En elk jaar vormen de 4 mei herdenkingsconcerten een hoogtepunt. Op het driehoekige plein voor de Noorderkerk werd vijfenzeventig jaar geleden het startschot gegeven voor de Februaristaking.

De sfeer bij Noorderkerkconcerten is informeel, intiem. Musici leiden de concerten in, en zijn na afloop aanspreekbaar voor het publiek – al was het alleen maar omdat er geen kleedkamers zijn. De kerk is koel in de zomer en aangenaam in de winter. Concerten duren een uur en worden afgesloten met gratis gezegende koffie, en seizoensthee van Dille & Kamille.

Ook een keer een concert bezoeken? Kijk voor het programma en tickets op www.noorderkerkconcerten.nl

noroderkerk 1