Op zoek naar Amsterdamse muziektenten

Muziektent Vondelpark nuDe  allermooiste muziektent, met die sierlijke zuiltjes, staat natuurlijk nog steeds in het Vondelpark. Maar zeker voor de Tweede Wereldoorlog waren het er veel meer:  in Amsterdam en naaste omgeving waren er wel ruim 20! 


Velen kennen de sierlijke Muziektent in het Vondelpark, met die ranke gietijzeren zuiltjes – of zijn er zelfs een beetje verliefd op. De ‘volksconcerten’ die hier eind 19de eeuw werden gegeven klinken door in Theo Thijssens beroemde roman Kees de jongen: op vrijdagavonden, als daar gemusiceerd werd, mocht Kees mee met zijn vader en oom. "Dan stond Kees met een eerbiedig gezicht tussen de twee mannen in. Ze hielden de hoofden een beetje schuin en zeiden af en toe dat het iets uit Faust was. Altijd waren er jongens aan het herrie maken en dan werd oom kwaad en zei: 'Dat verdomde tuig!' En Kees stond zó stil dat-ie kramp in zijn benen kreeg."

De muziektent in het Vondelpark (1879) was een van de allereerste. Al snel kreeg elke zichzelf respecterende gemeente minstens één.muziektent/ muziekkapel/ muziekkoepel/ muziekkiosk. Ze droegen sterk bij tot de democratisering van het muziekgenot, maar waren ook plaatsen van feestelijk samenzijn, in parken, maar vaak ook op stadspleinen.

De vormgeving werd geleidelijk wel iets soberder en praktischer: in de jaren dertig kwamen er verplaatsbare, soms zelfs opvouwbare tenten.

Ooit stonden op het grondgebied van het huidige Amsterdam zeker 22 van deze podia, waar behalve muziek regelmatig ook toneel werd gespeeld. Zes bleven bewaard: behalve die in het Vondelpark ook in Schellingwoude, Ransdorp, Durgerdam, het carrouselachtige exemplaar dat van het Thorbeckeplein naar Artis verhuisde en het klassieke bouwwerk in het Oosterpark.

De Stichting Muziekkapellen ijvert sinds 2012 voor herwaardering van het fenomeen. “Al zullen er ongetwijfeld vele verschillende oorzaken zijn op te sommen, een inzichtelijke studie naar de culturele betekenis ervan is nooit gemaakt en daarom nog een wensdroom. De veronderstelling dat ze niet meer in het moderne leven passen, is een al te gemakkelijke conclusie. Onze ervaring is dat ze wel degelijk in een behoefte voorzien. Tijdens de muziekfestivals die onze stichting in de afgelopen jaren organiseerde was het altijd een feest voor muzikanten en toehoorders. Een reden temeer om onze activiteiten te continueren en in het Amsterdamse uit te breiden.”

Daaraan werkt de stichting door middel van concerten ter plekke (ja, in 2015 ook weer in het Vondelpark), maar ook door historisch onderzoek, uitgevoerd door kunsthistorica drs. Huguette Mackay.

In Ons Amsterdam wil Huguette Mackay daarover tot onze vreugde een mooi artikel presenteren. Maar we weten nog te weinig… Wie weet nog iets over muziektenten in Amsterdam en omgeving? Het gaat ons niet alleen om feitelijke gegevens maar ook om de ‘beleving’. Hoe zag het eruit? Hoe voelde je je bij zo’n concert? Vertel het ons alsjeblieft via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. ‘muziektenten’.

Voor meer informatie: Stichting Muziekkapellen (Rogeria Burgers). Pieter Aertszstraat 30hs. 1073 SM Amsterdam, 020-6645935. 06 15220443, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; http://www.muziekkapellen.nl