Mis het aprilnummer niet!

In het derde deel van van onze serie over naoorlogse Amsterdamse arbeidersbuurten nemen we u revivalmee naar de 't Blauwe Zand. Ze doppen graag hun eigen boontjes, hier op ’t dorp, zoals de bewoners van ’t Blauwe Zand in Noord hun buurtje graag noemen. In deel drie van onze serie over naoorlogse Amsterdamse arbeidersbuurten nemen we een kijkje in deze relatief jonge wijk, waar in de jaren dertig veel Jordanezen kwamen te wonen. 

Dit nummer niet missen? Neem vóór volgende week donderdag 16.00 u. een abonnement, dan ontvangt u dit nummer thuis! Ook leuk als cadeau!
Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam voor slechts € 29,95 én cadeaus t.w.v. € 102,35!

http://www.onsamsterdam.nl/spectaculaire-aanbieding

Serie arbeidersbuurten #3: ’t Blauwe Zand (Tuindorp Buiksloot)
Waar de meeste ‘geboren Amsterdammers’ wonen

We praten met (oud-)bewoners over het warme dorpsgevoel, het wel kúnnen maar niet wíllen doorleren, de wekelijkse vechtpartijen in feestgebouw De Kuil én de onverwacht hartelijke ontvangst van een bijzondere nieuwe buurtbewoner, ‘zigeunerkoning’ Koko Petalo.

Cito-toets is Amsterdamse uitvinding

1966 is het geboortejaar van de gevreesde Cito-toets. De Amsterdamse onderzoeker Adriaan Dingeman de Groot vond het maar niks dat onderwijzers beslisten over het lot van hun leerlingen na de lagere school. Willekeur! De gemeente vroeg hem een studietoets te bedenken voor zesdeklassers. De rest is geschiedenis.

Koningsdag? Prinsessedag!

Al sinds de troonsbestijging van Willem I werd getracht van zijne majesteits verjaardag een nationale feestdag te maken. Echt feestelijk wordt het pas in 1886, als de verjaardag van prinses Wilhelmina wordt uitgeroepen tot de jaarlijkse Prinsessedag op 31 augustus. Oranjegezind Amsterdam viert feest. Nou ja, er is een militaire parade en de socialisten zijn de gebeten hond.

Parool-coryfee Henri Knap

Henri Knap, de man van Amsterdams Dagboek, is bijna 40 jaar lang dé ster van Het Parool. Hij heeft zijn eigen secretaresse, houdt lezingen in het hele land en radiopraatjes, verschijnt op televisie. In zijn nadagen gaat het mis, de Amsterdamse zedenprediker wordt neergezet als oorlogsmisdadiger. Onterecht, blijkt later. Maar het kwaad is al geschied.

Dit nummer niet missen? Nem voor donderdag 17 maart 16.00 uur een abonnemen, dan ontvangt u dit nummer thuis. Ook leuk als cadeau!

Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam voor slechts € 29,95 en cadeaus t.w.v. € 102,35!

http://www.onsamsterdam.nl/spectaculaire-aanbieding