In memoriam Frans Oehlen

Frans Oehlen lnOns Amsterdam treurt om de dood van Frans Oehlen (64).  Gisterenmiddag nam een groot gezelschap afscheid van hem in de sfeervolle voormalige schuilkerk De Hoop in Diemen, dicht bij zijn woning in de Watergraafsmeer.

Na een paar jaar in het onderwijs en korte tijd bij het Meertens Instituut, werd hiij in 1979 aangenomen als educatief medewerker in het Amsterdams Historisch Museum, nu Amsterdam Museum. En dat bleef hij tot het laatst, al verschoven zijn taken wel. De laatste tijd hield hij zixh niet meer bezig met lesbrieven, rondledingen en puzzelwandelingen, maar zette hij dagelijks op internet (vaak met een actuele aanleiding) bijzondere objecten van het Amsterdam Museum 'in de etalage'.

Als vertegenwoordiger van het museum was Frans bovendien van 1984 tot 1988 lid van de destijds breed samengestelde redactie van Ons Amsterdam. Schrijven deed hij niet, maar wel bracht hij enthosiast veel ideeen in in discusssieerde hij mee over de toekomst van het blad, onzeker geworden doordat in 1988 de gemeentesubsidie compleet wegviel. Ook na 1988 bleef hij zich zeer bij het blad betrokken voelen. Regelmatig belde hij met 'een ideetje'. En als we even niet meer wisten wei we in de steeds complexer museumorganisatie waarop moesten aanspreken, dan belden we Frans. En die hielp altijd. 

Altijd opgewekt, onstuitbaar enthousiast, oneindig leergierig, stimulerend, uiterst behulpzaam, met een groot vermogen tot inleving in anderen: zo zullen zijn familie, vrienen en collega's zich hem blijven herinneren.