VOORPRET: het meinummer van Ons Amsterdam

OA cover 5Dit nummer verschijnt omstreeks 6 mei

Het Amsterdam van Arnon Grunberg

Het oeuvre van Arnon Grunberg, betoogt Elsbeth Etty in ons meinummer, is zowel één grote afrekening met Amsterdam, als een monument voor zijn geboortestad. ‘De hele school is een cloaca, de Stadionweg is ook een cloaca, mijn huis is een cloaca.’ De sporen die Arnon Grunberg volgt, voeren meestal naar de goot.

Nog geen abonnee?

Verder in ons meinummer

- Met de toenemende welvaart verdween de solidariteit uit de Amsterdamse volksbuurten. ‘Wanneer die verschillen begonnen zijn? Ik denk met de auto’s. Ja, want die jaloezie… Mijn ouders hebben jaren niet gepraat met hun buren.’

- Vanaf de jaren tachtig van de 19de eeuw vertrokken dagelijks vanaf de kade achter het CS liefst 39 beurtvaartdiensten naar talloze bestemmingen door heel Nederland. In de oorlogsjaren werd de Jan Nieveen een van de levenslijnen met Friesland, het ‘land van melk en honing’.

- Ischa Meijer noemde Henriëtte Boas een schooljufrouw ‘die alle mensen een onvoldoende moest geven’. Maar zonder haar was het Joods Historisch Museum er misschien wel niet geweest.

- In onze populaire vaste rubriek ‘Hier gebeurde het’: voor het eerst naar ‘de Chinees’.

- De Vaste Route van Ruslandkenner en oude-Groene-hoofdredacteur Hubert Smeets.

- Stem uit het verleden: Ab Caransa.

- Henry Ford in Amsterdam.

Het komende nummer van Ons Amsterdam verschijnt omstreeks 6 mei.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Doe daar wat aan! Neem vóór volgende week donderdag 21 april 16.00 u. een abonnement, dan ontvangt u dit nummer thuis.

Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam voor slechts € 29,95 én cadeaus t.w.v. € 102,35!

Ook leuk als cadeau!