De Cito-Toets: glazen bol van het onderwijs?

cito

 

"Vandaag maken 200.000 achtstegroepers de Centrale Eindtoets, de IEP- of de Route 8-toets. Een spannend moment, al ligt de lat vanaf dit jaar wel wat minder hoog omdat veel kinderen hun middelbare schooladvies al hebben gekregen." - NOS.nl

Bijna vijftig jaar lang zwaaide de Cito-toets de scepter over de schoolloopbaan van Nederlandse basisscholieren. Sinds 2015 is deze toets echter niet allesbepalend meer: juf en meester hebben het weer voor het zeggen. Tijd voor Ons Amsterdam om aandacht te besteden aan het vijftigjarig jubileum van de toets.

De Centrale Eindtoets, zoals de Cito-toets sinds vorig jaar heet, wordt nog altijd op veel basisscholen afgenomen. Daarnaast mogen basisscholen sinds 2015 ook kiezen voor een alternatief, zoals de IEP- of de Route 8-toets. Dit jaar heeft een kwart van de basisscholen voor een alternatieve toets gekozen.

Ons Amsterdam verdiepte zich in het aprilnummer in de geschiedenis van de Cito-toets. Wat was de aanleiding voor wetenschapper Adriaan de Groot om in 1966 de Cito-toets te ontwikkelen voor de gemeente Amsterdam? Waren er eigenlijk ook tegenstanders van de toets en welke kritiek werd er nu precies op de toets uitgeoefend?

Lees het artikel in ons nummer van april 2016, nu in boekwinkels en kiosken!

(Foto bron: Spaarnestad)