Stem op het Verzetsmuseum!

 Stem Verzetsmuseum klnVerzetsmuseum Amsterdam genomineerd voor de Museumprijs

Het Verzetsmuseum is genomineerd voor de Bankgiro Loterij Museumprijs 2016. De Museumprijs is een van de grootste culturele prijzen in Nederland. Het Verzetsmuseum viel op bij de juryleden door onder andere het Verzetsmuseum Junior dat zij ‘didactisch uitermate sterk’ vonden. In Verzetsmuseum Junior wordt het verhaal over de Tweede Wereldoorlog verteld aan de hand van de verhalen van vier echt bestaande kinderen.

Het museum dat wint mag zich een jaar lang Museum van het Jaar noemen en krijgt € 100.000. Als het Verzetsmuseum wint zal het met het prijzengeld een mobiele variant van Verzetsmuseum Junior maken, dat naar de kinderen toe gaat. Want het museum vindt het verhaal van Verzetsmuseum Junior belangrijk voor alle kinderen. Ook voor kinderen niet snel een museum zullen bezoeken.

Vanaf 29 maart tot en met 26 april kan het publiek stemmen op Verzetsmuseum Amsterdam via http://bit.ly/stem-verzetsmuseum. Het museum met de meeste stemmen wint. Op 3 mei wordt de prijs uitgereikt.

De genomineerden komen dit jaar uit de categorie ‘oorlogs-, verzetsmuseum of herinneringscentrum’. Een jury koos drie genomineerden: het Nationaal Militair Museum, het Nationaal Monument Kamp Vught en het Verzetsmuseum Amsterdam.

Voor Ons Amsterdam is de keus niet moeilijk -- en niet eens omdat het Verzetsmuseum in Amsterdam staat.  Beide andere musea zijn museaal buitengewoon traditioneel.  Het Nationaal Militair Museum richt zich op de liefhebbers van oorlogstuig. Monument Kamp Vught is sympathieker, maar heeft een veel beperkter thematiek dan het Verzetsmuseum.

Kwalitatief zou het een gelopen race moeten zijn, maar beide andere musea beschikken over machtige lobby-groepen.  Stem dus op ons Verzetsmuseum: dat is goed voor het Verzetmuseum, maar ook voor het historisch besef van m.n. de Nederlandse jeugd en voor Amsterdam!

(En onze burgemeester vindt dat ook! :-) Zie: https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/exposities/museumprijs-2016-help-het-verzetsmuseum-winnen?gclid=CjwKEAjwuuy4BRCvs43g9fX9mz4SJACiYydP5r--fW3y15S6Svad_5Ez-7HdIaWZzcaVUmGiA0hKwRoC31Xw_wcB )