Artikelenreeks arbeidersbuurten ten einde

65464-303x400

 

In het meinummer van Ons Amsterdam dat vanaf deze week in de winkel ligt zetten we een punt achter de reeks over arbeidersbuurten in Amsterdam. De afgelopen maanden hebben we achtereenvolgens aandacht besteedt aan de Jordaan, de Indische buurt en Tuindorp Buiksloot in de naoorlogse periode. De artikelen die over deze levendige buurten in het blad verschenen kwamen op bijzondere wijze tot stand.

In het kader van het 65-jarig bestaan van Ons Amsterdam werden samen met Dr. Jan Hein Furnée plannen gesmeed om een projectgroep op te zetten die de naoorlogse verandering van Amsterdamse arbeidersbuurten zou onderzoeken. In dit onderzoek zou niet alleen schriftelijk bronmateriaal een belangrijke rol spelen: de projectgroep zou bovendien  in gesprek gaan met oud-bewoners van de verschillende buurten. Zouden de bijna mythische verhalen over deze buurten bevestigd worden of juist ontkracht? Zij die het buurtleven hadden meegemaakt kregen een stem.

In 2015 stortte Furnée zich samen met achttien masterstudenten en de net afgestudeerde historica Jeltsje van der Woude op dit project: ‘Het is zonder meer een van de allerleukste dingen die ik aan de UvA gedaan heb!’

Nieuwsgierig geworden? De verhalen over de Jordaan van slager Frans Louman lees je hier.