Voorpret: het juninummer van Ons Amsterdam

Het juninummer van Ons Amsterdam verschijnt omstreeks 3 juni. Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem dan voor donderdag 19 mei 16.00 uur een abonnement!

Kroegen in de Gouden Eeuw

Als we Bredero moeten geloven, waren 17e eeuwse Amsterdamse herbergen poelen des verderfs. Er werden samenzweringen beraamd, ruzies uitgevochten, en willige vrouwen waren er in overvloed. Klopt dat beeld? Historicus Maarten Hell zoekt het uit.

Jaren ’60-icoon Peter Schat

Met zijn blonde krullen en charisma was componist Peter Schat, die in de jaren ’60 de muziekwereld op z’n kop zette, een jonge god. Al moest je wel voor hem oppassen. Hij kon je aan de borst drukken, maar met even veel passie weer van je af stoten.

Vroedvrouwen en vroedmeesters

Eeuwen lang hadden de vroedvrouwen het monopolie op bevallingen. Kwam de vroedmeester aan het kraambed, dan was het foute boel. Hij werd niet voor niets de ‘bode des doods’ genoemd. De uitzondering op de regel was de vroedmeestersfamilie Rhoonhuijsen, die beschikte over een geheim wonderinstrument waarmee wel 800 baby’s zouden zijn gered.

Tehuis voor Werkende Meisjes

Het eerste ‘moderne’ meisjestehuis in Nederland opende in 1926 in Amsterdam zijn deuren. Het was een revolutionair concept: de meisjes, afkomstig uit problematische sociale milieus, werden er niet opgesloten, droegen geen gestichtskleding en hadden een eigen kamertje. Geen straf, maar liefdevolle opvoeding was het parool. Werkte deze nieuwe aanpak?

De doop van Reve

Op maandagochtend 27 juni 1966, om elf uur, wordt Gerard Reve, op dat moment 42 jaar oud, gedoopt in de kapel van het klooster van de Congregatie van Maria en Joseph in de Rustenburgerstraat. Zijn doop was, vertelde Reve later, een daad van loyaliteit. Maar plezierig was het niet. ‘Het was de gruwelijkste, de ellendigste, de meest vernederende ervaring uit mijn leven.’

Verder in dit nummer

  • Muziektenten in Amsterdam
  • De Vaste Route van Patrick Hendrikse (Brouwerij 't IJ)
  • Stem uit het verleden: Maurits van Lennep
  • Recensies: Maison de Bonneterie (Modemagazijnen MdeB); Rumoer aan de Amstel (Bas Lubberhuizen); Voor het kind (privé-uitgave van auteur Manasse); Het hofje. Bouwsteen van de Hollandse stad (Van Tilt); De Wallen (Weesperzijde).

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 19 mei 16:00 u. een abonnement. Profiteer van de aanbieding:

Introductieaanbieding: 1 jaar voor slechts € 29,95 + heel veel cadeaus

Of geef Ons Amsterdam cadeau!