Protestantse Thomaskerk bestaat 50 jaar

ThomaskerkDe Thomaskerk aan de Prinses Irenestraat in Zuid, gebouwd voor de Hervommde Gemeente Amsterdam naar ontwerp van Karel L. Sijmons, bestaat deze week 50 jaar.  Op vrijdagavond 20 mei 1966 werd ze in gebruik genomen.  Al op zondag 20 juni 1966 werd een dienst in deze kerk op tv uitgezonden. Sijmons (toen all bekend als architect van de vermaarde atelierwoningen in de Zomerdijkstraat) ontwierp de kerk in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, maar o.a. dankzij hoogteverschillen is het zeker geen saai bouwwerk. Het souterrain (Thomaskelder) was bestemd voor het scholierenpastoraat. Jeugdpredikant Karel Eykman, in dienst van 1966 tot 1969, was zijn tijd net iets te ver vooruit: hij draaide platen van The Beatles en Leonard Cohen, liet er CCC Inc optreden en werd ontslagen.

De kerk had ook (heel bijzonder) een speciale Jeugdkapel, bestemd voor de adolescenten, "ook geschikt voor experimenteel theater. concerten, films en lezingen".  Die staat nu bekend als het Thomastheater en heeft een belangrijke buurtfunctie.


De Thomaskerk viert haar jubileum op zaterdag 21 mei van 13.30 tot 17.30 uur  met een uitgebreid programma, onder het motto: 'Het ongellooflijke geloven'.  Met  onder meer (14.45 uur) een lezing over de bouwstijl van de kerk door Dirk Sijmons, zoon van de architect en 17.00 uur een cabaretprogramma van Joep Stassen. (Zie www.thomaskerk.nl.)