VOORPRET: het extra dikke zomernummer van Ons Amsterdam

Het zomernummer van Ons Amsterdam verschijnt omstreeks 1 juli. Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem dan voor volgende week donderdag 16 juni 16.00 uur een abonnement!

Scandaleuze onthullingen over de Amsterdamse elite

Eind 19e eeuw schudde de grachtengordel op haar grondvesten omdat een boze freule al haar (bed)geheimen publiceerde. Zo verklapte ze dat de zoon van haar zwager Gerard Heineken was verwekt door een huisvriend. In het zomernummer van OnsAmsterdam leest u er alles over.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór volgende week donderdag een abonnement, dan ontvangt u dit nummer thuis!

Word abonnee van Ons Amsterdam!

Hoe de Amstel werd getemd

Dankzij archeologisch onderzoek langs de Noord/-Zuidlijn leren we steeds meer over de oude lopen van de Amstel, en ontdekken we hoe de rivier uiteindelijk werd getemd. Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski vertelt er alles over in ons zomernummer. Ook mengt hij zich eindelijk in het debat over dat kaarsrechte stuk Amstel tussen Blauwbrug en Omval. Is dat inderdaad een kanaal dat al begin 13e eeuw werd gegraven?

Narrenschip Azart is terug!

In 1989 kocht August Dirks een oude Scheveningse zeillogger die hij eerst ombouwde tot operaschip en vervolgens tot het legendarische ‘Azart Ship of fools’. Vorig jaar legde het schip, na een afwezigheid van 10 jaar, weer aan in Amsterdam. Tot vreugde van velen.

Rijke stinkerds

Al in de 17e eeuw, veel eerder dan de rest van Nederland, verdreef Amsterdam haar doden uit de stad. Vooral vanwege de ‘kwalijke dampen’. Maar voor geld is alles te koop, dus mochten de superrijken zich nog tot 1860 onder de kerkvloer laten begraven. 

De beroemdste acteur van Nederland

Meer dan een kwart eeuw lang was Ko van Dijk, geboren in de Helmerstraat schuin tegenover het Wilhelmina Gasthuis, zonder enige concurrentie de beroemdste acteur van Nederland. En dat terwijl de toneelschool hem maar liefst drie keer had geweigerd wegens ‘gebrek aan talent’.

Scandaleuze onthullingen over de Amsterdamse elite

Eind 19e eeuw schudde de grachtengordel op haar grondvesten dankzij de scandaleuze publicaties van Freule Wilhelmina von Barnekow-Tindal. Zo  onthulde ze dat de zoon van haar zwager Gerard Heineken was verwekt door een huisvriend. Waarom gooide de freule al deze geheimen op straat? En hoe betrouwbaar waren haar onthullingen?

Gekwelde kunstenaar

België beschouwt de fauvistische schilder en beeldhouwer Rik Wouters (1882 - 1916) als een van haar allergrootste kunstenaars. In slechts 10 jaar creëerde de gekwelde kunstenaar een gigantisch oeuvre, de laatste maanden van zijn leven bracht hij door in Amsterdam. Een reconstructie.


Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór volgende week donderdag een abonnement, dan ontvangt u dit nummer thuis! 
Word abonnee van Ons Amsterdam!