Lezing over expositie 'Made in Amsterdam' : Amsterdamse kunst van de laatste 100 jaar

 

Martijn Veldhoens moederDeze maand geeft conservator Gusta Reichwein van het Amsterdam Museum in de Kalverstraat iedere vrijdagmiddag (dus nog op 15, 22 en 29 juli 2016) een inleiding op Made in Amsterdam. Deze schitterende door haar samengestelde tentoonstelling geeft in honderd kunstwerken een beeld van de belangrijkste artiesten, stromingen en bewegingen in de Amsterdamse kunstwereld van de afgelopen eeuw.De bijeenkomst begint om 14.00 uur. Na het inleidende verhaal van Gusta Reichwein bekijkt u in uw eigen tempo de kunstwerken.

 

Om 16.00 uur wordt in het auditorium (als één van die 100 stukken) de indringende film Tijd en plaats. Een gesprek met mijn moeder vertoond.

Daarin ondervraagt de cineast in zijn geboortehuis op de Bloemgracht zijn moeder Lotje Ruting (zie foto) over de jaren '60, toen zij daar woonde met de altijd drukke kunstenaar Aat Veldhoen – en hoe het haar na zijn vertrek lukte haar vier kinderen alleen op te voeden.
Het resultaat is een documentaire over tijd en plaats en het is ook een intiem portret van zijn moeder, het familiehuis en zijn jeugd.

De lezing is gratis te bezoeken; u betaalt aleen de toegang tot het museum. Met een Museumjaarkaart kunt u zich melden bij de entree op de binnenplaats of daar een kaartje kopen.

Lees hier meer over de tentoonstelling: https://www.amsterdammuseum.nl/tentoonstellingen/made-amsterdam-100-jaar-100-kunstwerken !