Where Joop met Liesbeth: boekhandel Veenstra is niet meer

VeenstraDroevig: vandaag was boekhandel Veenstra (Herengracbt 587/Utrechtsestraat 18A) voor het allerlaatst open.  De schaamteloze eigenaar heeft nonchalant de huur ruim verviervoudigd -- en een modieuze Franse koekwinkel wil dat wel betalen. Het was een kleine en knusse winkel met boeken van topkwaliteit (waarvan een deel soms voor een habbekrats in bakken buiten werdt aangeboden). In 1941 begon het als boekhandel Erato.  De literatuurminnende economiestudent Joop den Uyl ontmoette... er in 1943 boekverkoopster Liesbeth van Vessem: the rest is history. 

In 1971 nam K.H. Veenstra de zaak over.  Een van diens klanten werd rond 1975 Den Uyls pupil Ed van Thijn, zoals die in november 1997 toevertrouwde aan Ons Amsterdams Jojanneke Claassen:\

"Mijn verliefdheid op Hedy [d’Ancona-red.] deed mij op zoek gaan naar een pand met allure: Amstel 274. Ik stak me diep, diep, diep in de schuld, maar ik heb het gekocht. Het mooiste huis van mijn leven op de mooiste plek van Amsterdam, met uitzicht op de Magere Brug. Ik was dol op de Utrechtsestraat: Mouwes voor de pinda’s en de meikaas en Fred de Leeuw voor het gesneden hart voor de poes. Nee hoor, ik haalde er ook osseworst, Bresse-kip en entrecote. Met op de hoek van de Herengracht boekhandel Veenstra. 'Meneer Veenstra, wat moet ik nu weer lezen?' en dan liep ik even later met minstens vijf nieuwe boeken naar huis. Een heerlijk ouderwetse boekwinkel."

Van die Utrechtsestraat-glorie is steeds minder over, constateert Felix Rottenberg woedend in zijn column in ons zomernummer.  Ook boekhandel Zwart Op Wit is in gevaar, "een van de weinige boekhandels in de binnenstad met een breed aanbod aan tijdschriften. (...) Ook hier dreigt de vastgoedeigenaar met een aanzienlijke prijsverhoging."

Rottenberg concludeert:  "Amsterdam heeft naast de particuliere organisatie Stadsherstel [nu 60 jaar! - red.] dringend behoefte aan een Stadsbehoud.  Een fonds dat in de binnenstad panden opkoopt, gefinancierd door bemiddelde stadsbewoners, zodat de  betere kwaliteitswinkels kunnen blijven bestaan."