Stadsherstel wil 'Naco-huisje' terug achter het CS

Naco-huisje In 1919 ontwierp architect Guillaume la Croix voor beurtvaartrederij Koppe een bijzonder kaartverkoophuisje, dat sindsdien bijna een eeuw steiger 7 achter het Centraal Station zou sieren. Het houten huisje stond op betonnen palen, waar de passagiers onderdoor konen lopen naar de schepen die hen naar o.a. Marken zouden brengen. La Croix ontwierp het huisje in een combinatie van Amsterdamse-Schoolstijl en de vorm (met scherp hellend dak) van de Minangkabause huizen op Sumatra.

Nadat Koppe het bedrijf in de jaren '60 verkocht aan de scheepvaartafdeling van de Noordhollandsche AutoCar Onderneming (Naco) ging het in de wandeling 'het Naco-huisje' heten.

In 2004 moest het Naco-huisje wijken voor de uitbreiding van het Centraal Station en de
verbreding van de De Ruyterkade. Het werd tijdelik opgeslagen in Zaandam. Maar Stadsherstel bv (nu 60 jaar oud) wilhet restaureren en terugplaatsen achter het station. Daarvoor is wél extra geld
nodig, dus is Stadsherstel een crowdfunding-acte gestart. Lees hier hoe u kunt steunen en wat u daar(afhandelijk van de hoogte van uw bijdrage) van Stadsherstel voor terugkrijgt.