Toen Febo nog een banketbakkerij was

Morgen, 11 augustus 2016, bestaat Febo precies 75 jar. Naar aanleiding van het artikel daarover in ons jui-augustusnummer stuurde abonnee J.H. Fonck te Amstelveen ons dit verhaal: 

"Als kind woonde ik in de Sassenheimstraat en liep dagelijks naar mijn lagere school: de Petrus Canisiusschool in de Cornelis Krusemanstraat, vlakbij de Amstelveenseweg.
Voor ik 's morgens naar school ging, moest ik dagelijks een boodschappennetje met een portemonneetje erin afgeven bij bakkerij Febo op de Amstelveenseweg, hoek Karperweg. Na schooltijd ging ik om 12.15 uur het netje met brood weer ophalen.
Thuis kenden wij de bakker van Febo heel goed, want meneer De Borst woonde bij ons in de straat.  Als ik 's middags voor de tweede keer naar huis liep, kwam ik hem vaak tegen als ook hij naar huis ging.  Zo wist ik van jongs af aan dat de Febo een bakkerij was op de Amstelveenseweg.
Op de toonbank stond altijd een warmhoudkastje met een paar kroketen erin: verlekkerd keek ik er altijd naar, maar moest met brood thuiskomen en niet met een kroket.
Een paar jaar later [1960 - red.] werd er op de Karperweg, meteen om de hoek van de Amstelveenseweg een kleine automatenhal geinstalleerd, de eerste selfservice-automatenhal van Febo. (Deze automaten waren geleverd door de firma Van Duyen, een kennis van mijn vader.)
Dit was de eerste vestiging van 'de Febo': het is een fabeltje dat die in de Ferdinand Bolstraat zou zijn geweest.*
Ik kwam daar tussen 1955 en 1960 en kan me de gezichten van de winkeljuffrouwen nog goed herinneren en vooral van de bakkersknecht met zijn witte petje."

 

[* Oprichter Johan de Borst (1920-2008) zelf verklaarde daarover: "Oorspronkelijk was het de bedoeling in de Ferdinand Bolstraat een bakkerij te openen. Het kwam er niet van. Maar omdat de afkorting Febo al als bedrijfsnaam in de statuten stond, lioet het daar maar bij." - red. ]