Ons Amsterdam: het komende nummer

Banner 2 groot voor website

Ons Amsterdam is hét tijdschrift voor iedereen die van Amsterdam houdt. U ontdekt ieder nummer meer over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam. Zowel de grote verhalen, bijvoorbeeld over de Gouden Eeuw, als de kleine geschiedenissen, bijvoorbeeld over een karakteristieke buurt of straat. 

Het komende nummer ligt omstreeks 2 september in de winkels, boordevol verhalen.

Wat u ervan kunt verwachten leest u hier. Het nieuwste nummer thuis ontvangen?
U kunt nog van de aanbiedingen profiteren vóór volgende week donderdag 16.00 uur. 


Schiphol: 100-jarige kip met gouden eieren

Aanvankelijk zag Amsterdam niks in het plan om het militaire vliegveld Schiphol te gaan gebruiken voor de burgerluchtvaart. Waarom geen vliegveld dichterbij huis, bijvoorbeeld bij het Stadionplein? Maar Schiphol kwam er. En bleek – net als de havens in de Gouden Eeuw – een kip met gouden eieren.

Wilde jaren op zeekasteel Caledonia
In 1966 lag hij ineens in de Hornhaven: de zes dekken hoge Caledonia, aangekocht door de SSH om de woningnood onder studenten te lenigen. Het was een prachtig schip, met fraaie lounges en ventilatoren zo groot als propellers, dat al snel veranderde in een snelkookpan boordevol hippies en freaks én gouden ideeën. 

Geert Mak en de familie Six
In 2009 maakte Geert Mak kennis met Jan Six X, pater familias van het geslacht dat eeuwenlang (mede) de dienst uitmaakte in Amsterdam. Hij werd uitgenodigd op Amstel 218, het huis dat de Sixen al generaties bewonen, om de adembenemende kunstverzameling te bezichtigen en voelde de historische sensatie door zijn lijf stromen. Een fascinatie was geboren.

Over de pelgrimsroute naar Sloten
Wij fietsten over de oude pelgrimsroute vanaf de Overtoomse Sluis naar Sloten, een dorps en oeroud stukje Amsterdam boordevol verhalen, bijvoorbeeld over het kleinste politiebureau van Nederland. Eerst lezen, dan zelf fietsen!

De chique socialist
Frank van der Goes was eind 19de eeuw een wonderlijke verschijning in de opkomende arbeidersbeweging. Hij stamde uit een oud regentengeslacht, kleedde zich chique en had onberispelijke manieren, maar was kind aan huis bij de bohemienkunstenaars van de Tachtigers en werd de partijideoloog van de SDAP, die hij mede had opgericht.

En nog véél meer:

- In beeld
- Column Felix Rottenberg
- Stadsnieuws
- 50 & 25 jaar geleden
- Hier gebeurde het
- Vaste route: Reinjan Mulder
- Stem uit het verleden: Theo Thijssen
- 50 jaar Athenaeum Boekhandel
- Mijn Amsterdam
- Verschenen
- Komt dat zien
- Puntjes op de i
- Colofon

Het komende nummer van Ons Amsterdam verschijnt omstreeks 2 september.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Doe daar wat aan! Neem vóór volgende week donderdag 18 augustus 16.00 u. een abonnement, dan ontvangt u dit nummer thuis.

Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam voor slechts € 29,95 én cadeaus t.w.v. € 102,35!

Ook leuk als cadeau!