Amsterdamse doodsoorzaken, 1854-1940

tbc-bestrijding

Historica prof.dr. Angélique Janssens in Nijmegen is een grootschalig onderzoek gestart naar de doodsoorzaken van alle 700.000 Amsterdammers tussen 1854 en 1940, gekoppeld aan hun levensomstandigheden.

Dat moet uitmonden in een gigantische database, door digitalisering van de sinds 1854 door de gemeente bijgehouden doodsoorzakenregisters.

Daarbij kunt u helpen!Deze registers leveren niet alleen informatie over primaire en secundaire doodsoorzaak, maar geven ook heel veel waardevolle informatie over de overledene, zoals beroep, adres, geslacht en leeftijd. Namen staan er overigens niet in.

Ze zijn van grote waarde voor de historici van Janssens’ Radboud Group for Historical Demography (Radboud Universiteit Nijmegen) die onderzoek doen naar sterfte in het verleden. Deze bron kan bijvoorbeeld antwoord geven op de vraag of de aanleg van een fatsoenlijke waterleiding in bepaalde delen van de stad inderdaad tot gevolg had dat de kleine kinderen die daar woonden niet meer aan door water overdragen ziekten doodgingen. Maar historici willen ook weten hoe het komt dat volwassen mannen in de stad zoveel hogere sterftekansen hadden dan vrouwen. De doodsoorzakenregisters kunnen veel van deze geheimen ontsluieren.

Deze bron is tevens van groot belang voor het medisch-historisch onderzoek omdat het inzicht biedt in het verloop van de epidemiologische transitie: de overgang van sterfte door infectieziekten naar sterfte door degeneratieve ziekten.

Digitalisering vindt plaats via de ‘crowdsourcing-website Velehanden.nl.

Doe ook mee! Help wetenschappers de geheimen van ziekte en dood in Amsterdam in het verleden te ontrafelen.

Lees hier meer.  

Volg ons op facebook: https://www.facebook.com/AmsterdamHealthDiseaseDatabase/

En kom naar de startbijeenkomst in Café de Bazel in het Stadsarchief (Vijzelstraat 32) op maandag 24 oktober om 15.00 uur -- met borrel na.
Wél even aanmelden (i.v.m. met de catering) bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.