Rokin Extra 3 Rokin 9-15

Rokin 9Dit is de plek waar afgelopen vrijdag onze Rokin-special ten doop werd gehouden.
In 1910 werd een rijtje Rokinhuizen pal ten zuiden van de Hermietenstraat gesloopt voor de bouw van een groot nieuw kantoorpand, bijna twee keer zo hoog als de oorspronkelijke bebouwing. Het werd ontworpen door de Haagse architect F.A. Bodde, die in New York ervaring had opgedaan met gewapend beton. Opdrachtgever van het in 1749 opgerichte kunstveilingenbedrijf C.F. Roos. Het pand ging daarom Gebouw De Roos heten. Roos zelf hield op de begane grond zijn veilingen en tentoonstellingen en gebruikte ook de eerste verdieping. De rest werd verhuurd.
Veilingbedrijf Roos werd in 1919 overgenomen door de broers Anton en Siem Mak uit Dordrecht, eerst onder de naam Firma A. Mak, later (naar voorbeeld van hun opa, die de achternaam van zijn vrouw achter de zijne had geplakt) Mak van Waay. Anton, die dat onzin vond, was al in 1923 teruggegaan naar Dordrecht. In 1933 verhuisde Mak van Waay naar het leeggekomen pand van het Leesmuseum, Rokin 102.


Het pand was al in 1919 eigendom geworden van levensverzekeringsmaatschappij Arnhem en stond sindsdien als Gebouw Arnhem bekend. In de jaren '30 huisvestte het onder meer aannemingsmaatschappij L.H.Geveke, meubelmaatschappij Het Rokin, het Amsterdamse kantoor de Maastrichtse aarderwerkfabiek De Sphinx (v/h Petrus Regout & Co.), en de kantoren van een sigarenfabriek en van een makelaar in koffie en thee. Na de oorlog vond men hier diverse reisbureaus, zoals Canada Air, India Reisbureau en NET (Near East Tours). In het rechterdeel (Rokin 11) was de sieradenwinkel van Herman Schipper.
In december 2012 werd Rokin 9-15 samen met nummer 17 gekocht door de Emmes Groep, die sinds 2015 Ivy Group heet. In het rechterdeel (11-15) kwam de modieue schoenenzaak van Betsy Palmer, de linkerhelft (Rokin 9) werd in september 2015 betrokken door boekhandel Scheltema,die daarmee na 40 jaar terugkeerde naar het Rokin.