Het winternummer van Ons Amsterdam

Cover OA-1-2017De redactie van Ons Amsterdam is weer bezig met een prachtig nummer, wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder. Het komende nummer van Ons Amsterdam ligt omstreeks 6 januari 2017 in de boekhandel en kiosk. Dit nummer thuis ontvangen?

Profiteer vóór aanstaande donderdag 15 december van de speciale aanbieding:
1 jaar Ons Amsterdam voor slechts € 29,95 én cadeaus!

Met daarin: 

Het plunderen kan beginnen; over de Amsterdammers Rem en Lysbeth Bisschop. Bedreigd beroep; de brugwachters. Het top secret Marineterrein; wat gebeurt daarmee? Van moderne florerende fabriek eigenaar naar overlevende van de kampen. En hoe wordt een rups een vlinder? Geen mens die het wist. Tot Maria Sibylla Merian, de transformatie ging onderzoeken. Ze werd er wereldberoemd mee.


Het plunderen kan beginnen

Amsterdammers Rem en Lysbeth Bisschop worden op een gure februariochtend 1617 belegerd in hun eigen huis. Redding lijkt nabij als de schout poolshoogte komt nemen. Maar die laat ze in de steek. Het plunderen kan beginnen. Waar komt dat geweld vandaan?


Bedreigd beroep: de brugwachter

Nog even en alle Amsterdamse bruggen worden vanuit één bedieningscentrale bediend. Daarmee verdwijnt de rondfietsende brugwachter uit het straatbeeld en ook de brugwachtershuisjes worden overbodig. Corrie Verkerk schreef een ode aan een bijna verdwenen beroep.


Wat gebeurt er met het Marineterrein?

Eeuwen lang was het Marineterrein top secret. Pottenkijkers werden geweerd, zelfs Google Maps liet alleen onscherp beeld zien. Maar de marine gaat Amsterdam verlaten. Wat wordt er van het Marineterrein? Wij vroegen het directeur Liesbeth Jansen, die eerder het Westergasterrein omtoverde tot een cultuurpark.


De gummiregenjassen van Hollandia-Kattenburg

In 1917 opent Jacques Kattenburg zijn hypermoderne regenjassenfabriek aan de Valkenweg in Noord. De zaken gaan uitstekend, tot de oorlog uitbreekt. De Duitse bezetter draait de duimschroeven aan en pakt alle Joodse werknemers op. Alleen acht mannen overleven de kampen.


17de-eeuwse toponderzoekster

Hoe wordt een rups een vlinder? Geen mens die het wist. Tot Maria Sibylla Merian, geboren in Frankfurt maar sinds 1691 woonachtig in Amsterdam, de transformatie ging onderzoeken. Ze werd er wereldberoemd mee. Portret van een eigenzinnige vrouw.

En verder:

In beeld
Column Felix Rottenberg
Stadsnieuws
50 & 25 jaar geleden
Hier gebeurde het
Vaste route André Klukhuhn
Stem uit het verleden: Ben Sol
Verschenen
Kom dat zien
Puntjes op de i

Dit nummer niet missen? Neem vóór donderdag 15 december een abonnement en profiteer van de speciale aanbieding. 1 jaar Ons Amsterdam voor slechts € 29,95 én cadeaus!