Korfbalclub Blauw-Wit 100 jaar

Blauw Wit korfbal logoAfgelopen vrijdag 16 december vierde de AKC (Amsterdamsche Korfbal Club) Blauw-Wit zijn eeuwfeest en kreeg uit handen van sportwethouder en  loco-burgemeester Eric van er Burg de gemeentelijke Jubileumpenning.

 

Toen de club op 6 december 1916 werd opgericht door enkele Amsterdamse onderwijzers heette ze nog Geheel-Onthouders Korfbal-Club (GOKC) en was onderdeel van de jeugdgroep van een drankbestrijdersorganisatie. Daarvan maakte de GOKC zich in 1918 los en liet in september 1921 ook het geheelonthoudingsprincipe achter zich, wat de ledenwerving zeer ten goede kwam. Tegelijk werd de naam veranderd in Blauw-Wit.  De eerste speelplek was het Staringplein in de Kinkerbuurt. Vanaf 1941 speelt Blauw-Wit op terreinen aan de Joos Banckerweg i Bos en Lommer: het eerste veld daar werd ddor de eigen leden aangelegd.
In de jaren '20 begon Blauw -Wit sportief mee te tellen en in 1933, 1936, 1937 en 1938 werd de club landskampioen, met topspelers van Cock van Delweynen, Stien Tiggelaar en Henk en Siska Helden. In de jaren '60 was Blauw-Wit de grootste korfbalvereniging van Nederland.

De buitenwacht uitte wel eens de vrees dat het samen spelen van mannen en vrouwen (zoals bij korfbal sinds de introductie in 1902 gebruikelijk) tot onzedelijkheid zou leiden. Volkomen ten onrechte, betoogde K. Rijndorp in 1966 in het jubileunboekje Vijftig: "Het vormende van een gemengde sport kan niet genoeg worden benadrukt.'In gemengde gezelschappen behoedt de vrouw het samenlevingspatroon voor verruwing. De kazerne is een sprekend voorbeeld van een te eenzijdig mannelijke samenleving. De omgangsvormen in het gemengde gezelschap zijn milder en beschaafder.'

Nu zijn er 290 leden en de tien jaar geleden opgerichte tennisafdeling heeft ook nog eens ruim 250 leden. Door deelname aan het landelijk project 'Meedoen alle jeugd door sport' heeft de club ook )opnieuw) een buurtfunctie gekregen. De kantine staat ook steeds open voor activiteiten van anderen.

Wist u trouwens dat korfbal een Amsterdamse uitvinding is?  Lees dat verhaal in Ons Amsterdam van juli-augustus 1992.