Het februarinummer van Ons Amsterdam

3-coversDe redactie van Ons Amsterdam is weer bezig met een prachtig nummer, wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder. Het komende nummer van Ons Amsterdam ligt omstreeks 3 februari 2017 in de boekhandel en kiosk. Dit nummer thuis ontvangen?

Profiteer vóór aanstaande donderdag 19 januari 16.00 uur van de speciale aanbieding:
1 jaar Ons Amsterdam van €56,95 voor slechts € 34,95 én cadeaus!

Met daarin:

Brood & bier! Eeuwenlang werkten Amsterdamse bakkers klein en ambachtelijk. En het bier was smakeloos halverwege de negentiende eeuw. Het leven in de oude Jodenbuurt in Amsterdam. De indrukwekkende rituelen van het Amsterdamsch Lyceum. En met Apie Prins (1884-1958), de laatste bohémien van Amsterdam.

Brood!

Eeuwenlang werkten Amsterdamse bakkers klein en ambachtelijk. Ze kochten zelf hun graan, lieten het malen bij een van de windkorenmolens rond de stad en bakten er samen met hun inwonende gezellen brood van. En toen, in 1856, kwam Amsterdams eerste broodfabriek en werd alles anders.

Bier!

Halverwege de negentiende eeuw was bier smakeloos, gevoelig voor bederf en ook nog duur. Tot een aantal Amsterdamse ondernemers het procédé voor ‘Beijersch bier’ kopieerden. Binnen afzienbare tijd was niet jenever, maar Amsterdams bier volksdrank nummer één.

Het leven in de oude Jodenbuurt

In de Jodenhoek wemelde het begin 20ste eeuw van de ‘straatsougers’, de straatventers. De meesten verkochten hun waren vanaf een handkar. Eén van hen was Hartog Allegro. Zijn specialiteit: zuurwaren (zure haring, uitjes in wijnazijn, pekelaugurken, piccalilly, rolmops). Aan de hand van Hartogs levensverhaal schetsen we het leven in de oude Jodenbuurt.

De indrukwekkende rituelen van het Amsterdamsch Lyceum

Wie in de jaren dertig schoolging op het nieuwe Amsterdamsch Lyceum, kreeg te maken met een indrukwekkende rituelen, zoals 'de handslag', die op een Britse kostschool niet zouden misstaan. Zo kweekte de legendarische rector Gunning een saamhorige elite, in de goede zin van het woord.

De laatste bohémien van Amsterdam

Apie Prins (1884-1958), de laatste bohémien van Amsterdam, werd bewonderd en gevreesd. Een genadeloze pestkop die je ineens kon verrassen met een poëtische omschrijving waarmee hij modder veranderde in goud. Een charmante zonderling die alle mooie meisjes in café Reynders om zijn vinger wond, maar geen idee had wat hij aanmoest met zijn dochter.

En verder:

In beeld
Column Felix Rottenberg
Stadsnieuws
50 & 25 jaar geleden
Hier gebeurde het
Vaste route André Klukhuhn
Stem uit het verleden: Ben Sol
Verschenen
Kom dat zien
Puntjes op de i

Dit nummer niet missen? Neem vóór donderdag 19 januari een abonnement en profiteer van de speciale aanbieding. 1 jaar Ons Amsterdam van € 56,95 voor slechts € 34,95 én cadeaus!