Een betere stad: hoe ging het verder met het Algemeen Uitbreidingsplan?

Een betere stad 2Afgelopen donderdag presenteerde bureau Monumenten & Archeologie in gebouw De Bazel (VIjzelstraat) en tentoonstelling Een betere stad - Amsterdam en het Algemeen Uitbreidingsplan.  Die laat niet alleen zien hoe dat gewaagde AUP in 1935 tot stand kwam, maar ook wat daarvan terecht kwam.  De realisatie leidde vanaf 1949 tot een verdubbeling van de omvang van de stad. Hierbinnen zijn de Westelijke Tuinsteden de bekendste gebieden, maar ook Buitenveldert, de Watergraafsmeer en delen van Noord behoren tot het AUP. (Zie ook het artikel van Serge Markx over Nieuw-West in ons maartnummer!)

Vier stijlkamers, die corresponderen met de jaren 1935 (ontwerp), 1958 (uitvoering), 2000 (herstructurering) en 2017 (herwaardering), tonen de gedrevenheid, passie en daadkracht achter het ontwerp en de uitvoering van het AUP, maar ook de tegenkrachten en de weerbaarheid van bijvoorbeeld haar inwoners. De bezoeker maakt een reis door de tijd en ervaart op die manier de waarde van het AUP toen en nu.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt (bij uitgeverij Thoth) het boek De nieuwe grachtengordel. De realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam

Onderdelen van de expositie komen na 17 juli te staan in het nieuwe gebouw van het Van Eesterenmuseum aan de Sloterplas.