In het meinummer van Ons Amsterdam

De redactie van Ons Amsterdam is weer bezig met een prachtig nummer. Wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder.

De val van Van Hall: reconstructie van een koningsdrama van hall ok
Toen Gijsbert van Hall in 1957 burgemeester werd, had hij een indrukwekkende staat van dienst. In 1939 redde hij Artis van een faillissement, en tijdens de oorlog organiseerde hij een omvangrijke bankfraude om onderduikers te ondersteunen. En toch werd deze verzetsheld eind jaren zestig gedwongen af te treden. Van Hall gaf Provo de schuld. Maar is dat terecht? Reconstructie van een koningsdrama.

Een nummer boordevol nostalgie.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór aanstaande donderdag 16.00 uur een abonnement op Ons Amsterdam (jaarabonnement Ons Amsterdam van € 56,95 voor slechts € 34,95 + heel veel cadeaus!)

Wat staat er nog meer in het komende nummer?

Klagers wonen in de Warmoesstraat
‘Klagers wonen in de Warmoesstraat.’ Oftewel: rijke mensen hebben altijd wat te klagen. Zo luidt een Amsterdams gezegde dat wel oeroud moet zijn. Want de Warmoesstraat verloor al in de 17de eeuw haar status als chicste straat van Amsterdam. Waar ‘kloegen’ die Amsterdammers zoal over? En waren ze inderdaad allemaal rijk? Vijf eeuwen klagen op een rij.

Joodse werkkampen rond Amsterdam
In de winter van 1941 voerden 60 ploegen Joodse arbeiders grond-, kade- en oeverwerkzaamheden uit in het Amsterdamse Bos. En zo waren er veel meer projecten die allemaal onderdeel zijn van een vergeten verhaal, namelijk dat van de Joodse werkkampen rond Amsterdam.

Ij bos

Naar Almere!
Tussen 1960 en 1985 trokken honderdduizenden Amsterdammers naar Purmerend, Almere, Lelystad en Hoorn. Waarom eigenlijk? Juist in die periode werd er heel veel gebouwd, in Amsterdam. Wij zochten het uit.

De wonderbaarlijke geschiedenis van het Vliegenbos
Het Vliegenbos, een eeuw geleden geplant om Amsterdamse arbeiders van het natuurschoon te laten genieten, overleefde talloze (potentiële) rampen. Bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog, het zwavelzuur van de Akzo, plannen voor grootschalige woningbouw. En nu? Nu is het Vliegenbos één van de populairste parken van Amsterdam.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór aanstaande donderdag 16.00 u. een abonnement.

Profiteer van de speciale aanbieding! 

Ook leuk als cadeau!