Red politiebureautje Sloten!

Politiebureau Sloten

Op het Dorpsplein van het oude Sloten staat het allerkleinste politiebureautje van Nederland te verpieteren. Op Koningsdag start Stadsherstel een reddingsactie.

Het dateert uit 1866 en was tot ongeveer 1965 druk in gebruik. Veldwachter Freek Raat liet lastige bezoekers van de zeven (!) dorpscafés hun roes uitslapen in het celletje van nog geen 4 m2. Ook jeugdige Slotenaren die kattekwaad uithaalden, werden soms een paar uur opgesloten als zij werden betrapt. In later jaren kwam de wijkagent er nog weleens langs, maar sinds 2015 staat het helemaal leeg.  En dat is niet goed voor dit pandje, dat sinds 1980 gemeentelijk monument is. 

De gemeente wil het nu verkopen. En Stadsherstel NV is de eerste gegadigde, mits die particuliere instelling vóór 1 juli € 50.000 op tafel legt. 

Dat past niet zo maar in de begroting, dus is Stadsherstel met de Dorpsraad een crowdfunding-actie begonnen om het bureautje te kunnen kopen en opknappen.  Bedoeling is er een soort dorpswinkeltje (voor zelfgemaakte spullen) annex toeristisch informatiepunt en ontmoetingsplek van te maken. |

De inzameling begint ter plekke  op Koningsdag (27 april) en ook tijdens de manifestatie 24H Amsterdam-Nieuw-West op zaterdag 13 mei is er gelegenheid het pand van binnen en buiten te bekijken en u binnen als ‘boef’ te laten fotograferen. 

Lees hier meer.


En lees hier nog eens Emma Los’ verhaal over haar fietstocht naar Sloten

N.B.:  Vanavond (19 april) krijgt Sloten de status van ‘beschermd dorpsgezicht’! Proficiat!