In het juninummer van Ons Amsterdam

De redactie van Ons Amsterdam is weer bezig met een prachtig nummer. Wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder.

Villa Betty Villa Betty voor 1900
Mysterieuzer dan Villa Betty, het minikasteel aan het Vondelpark, vind je ze nergens. Vernoemd naar de bewoonster, Elisabeth von Hunteln (volgens de één lang, slank en beeldschoon, volgende de ander het evenbeeld van de gedrongen Wilhelmina), speelt de villa een rol in talloze stadsverhalen.

Een nummer boordevol nostalgie.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór aanstaande donderdag 16.00 uur een abonnement op Ons Amsterdam (jaarabonnement Ons Amsterdam van € 56,95 voor slechts € 34,95 + heel veel cadeaus!)

Wat staat er nog meer in het komende nummer?

Lezen is toch niks voor kinderen
In de VS en Groot-Brittannië bestaat begin 20ste eeuw al een levendige kinderleescultuur, maar de Nederlandse bestuurders zijn huiverig dat ze een generatie bleekneuzige boekenwurmen zullen kweken. Tot Annie Gebhard in het Nutsgebouw op de Nieuwezijds Voorburgwal een kinderleeszaal start. Het wordt een doorslaand succes.


Bureau Jodenhoek 
Vanaf 1860 had de oude Jodenbuurt een eigen politiebureau. De dagrapporten en overgeleverde herinneringen vertellen een uniek verhaal over burenruzies, flauwgevallen marktbezoekers en feestdagen. Kortom, het dagelijks leven in een bijzonder stadsdeel dat na februari 1941 abrupt ophield te bestaan.


De Moord- en Brandbuurt
Rembrandt wandelde graag in het gebied rond de Spaarndammerdijk, omdat je er zo fijn de stoffige stad kon ontvluchten. Maar toen eind 19de eeuw de Houthavens werden aangelegd, verrees hier de Spaarndammerbuurt.. Omdat er altijd wel een volksoploop of staking dreigde ook wel de Moord- en Brandbuurt genoemd. Je vindt er niet voor niets een standbeeld van Domela Nieuwenhuis.


Held van het vrije woord of ‘karakterlooze inktkoelie’?
Op 4 december 1914 wordt de met Sinterklaaspakjes beladen Telegraaf-hoofdredacteur Kick Schröder (alias Barbarossa) voor zijn huis opgewacht door twee rechercheurs en gearresteerd. Hij heeft met zijn vlijmscherpe anti-Duitse commentaren de neutraliteit in gevaar gebracht. De rel die ontstaat, maakt van ‘de meest karakterlooze inktkoelie van Nederland’, een held van het vrije woord.

En verder
Ondergronds in het Vondelpark
Column Felix Rottenberg
Stadsnieuws
50 & 25 jaar geleden
17 juli 1787: eerste steen Felix Meritis
Jan Rothuizen maakt ontdekkingsreis door Amsterdam
Gerard Dousjoel 125 jaar
Stem uit het verleden: Jules Schelvis
Verschenen
Komt dat zien
Puntjes op de i

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór vanmiddag 16.00 u. een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding!

Ook leuk als cadeau!