Het septembernummer van Ons Amsterdam

Nu verkrijgbaar in boekhandel en kiosk: het nieuwste nummer van Ons Amsterdam

Cover  OA 09 - 2017

Uniek inkijkje in 18de-eeuws Amsterdam
Rembrandt experimenteerde er al mee, maar pas na 1700 werden ze echt populair: de Amsterdamse stadsgezichten. Het Stadsarchief wijdt er een tentoonstelling aan die een uniek inkijkje biedt in het dagelijks leven van die tijd. Wij lichten er enkele pareltjes uit.

Wat staat er nog meer in het komende nummer?

Literaire superster in Amsterdam
Eind 1892 organiseerde de fine fleur van de Hollandse schrijvers en kunstenaars een lezingentournee voor hun idool, de literaire superster Paul Verlaine. Ze haalden alles uit de kast – spijs en drank, een tour in een open Landauer, een revue in de Nes... Verlaine liet het zich allemaal onbewogen aanleunen, maar de Tachtigers zouden die magische dagen nooit vergeten.

Opkomst en ondergang van het Persmuseum
Begin vorige eeuw stichtte D.A. van Waalwijk, directeur van Het Nieuwsblad voor Nederland, het Persmuseum. Het museum maakte prachtige, vaak uiterst actuele tentoonstellingen en bouwde een enorme expertise op. Maar dat was niet genoeg. In 2013 gaf de Raad van Cultuur een negatief advies. Er zat niks anders op dan een fusie met Beeld & Geluid in Hilversum. Volgens kenners gaat er iets waardevols verloren.

De boerderij van de jonkheer
Het Amsterdamse achterland was niet erg geschikt voor het luxe buitenleven waar rijke Amsterdammers ’s zomers zo naar snakten. Kastelen waren er amper, dus waren ze aangewezen op nieuwbouw. Ter gelegenheid van Open Monumentendag fietsten wij naar Langerlust, de boerderij waarvoor jonkheer Maurits Nanning van Loon in Driemond de eerste steen legde.

ZZ en de maskers!
Halverwege de jaren zestig zet de vooral bij jonge meisjes ongekend populaire Amsterdamse band ZZ en de Maskers de eerste Nederlandstalige popgolf in gang. Zanger en oprichter Bob Bouber is de vreemde eend in de bijt – veel ouder dan zijn bandgenoten, vader van drie dochters en eerder een creatieve duizendpoot dan een rasmuzikant. Portret van een vergeten Amsterdams icoon.

EXTRA: Popmusici over Bob Bouber

Henny Vrienten (Doe Maar), Dave von Raven (The Kik) en Frans de Wit (De Volle Pont) over de grote betekenis voor de Nederlandse popmuziek van Bob Bouberen zijn bands ZZ en de Maskers en Het.Voortaan Ons Amsterdam thuis ontvangen? Profiteer van de korting.