Ons Amsterdam presenteert: de geschiedenis van het Leidseplein

OA-1112-2017 voorlopigOp vrijdag 3 novemnber presenteert Ons Amsterdam een dubbeldik themanummer over 350 jaar Leidseplein!

Wilt u dit nummer thuis ontvangen? Profiteer vóór donderdag 19 oktober van de aanbieding! 1 jaar Ons Amsterdam van € 54,95 voor slechts € 29,95 én cadeaus!

Wij lichten alvast een tipje van de sluier.

Het Leidseplein in 1767
Op het Leidseplein lozen sinds een eeuw de postkoetsen die via de weg langs de Overtoomsevaart de stad binnenkomen hun passagiers en bagage: het is een 'wagenplein'. Je vindt er stalhouderijen, hoefsmeden en  kroegen. En bovenin de Leidsepoort de Stadsteekenacademie

Het Leidseplein in 1867
In de stedelijke schouwburg is het deze vrijdag 18 oktober een drukte van belang. Vandaag is het namelijk 200 jaar geleden dat Joost van den Vondel is gestorven en Amsterdam is haar dichtervorst nog lang niet vergeten. Het Leidseplein is (sinds 1774) nu ook een theaterplein. De Leidsepoort is sinds vijf jaar weg: de stad breekt uit haar kluisters.

Het Leidseplein in 1907
Modehuis Hirsch, het American Hotel, restaurant Hollandais en de nieuwe Stadsschouwburg - op het ooit zo kneuterige Leidseplein regeert de luxe. Men is zelfs bezig de lelijke, verzakkende keien te vervangen door “modern-grootstadsch” asfalt.

Het Leidseplein in 1937
Voor de culturele voorhoede is het Leidseplein Theater, waar Louis Davids de scepter zwaait, de place to be. Erika Mann en haar cabaret Die Pfeffermühle vieren er triomfen en Wim Kan loopt warm in de coulissen.

Het Leidseplein in 1947
De oorlog is voorbij, maar niet vergeten. Al is ’t maar omdat zich aan ’t Kleine Gartman-plantsoen het Huis van Bewaring 1 bevond, waar talloze verzetsstrijders opgesloten zaten, terwijl even verderop, in ’t Leidsepleintheater Toon Hermans debuteerde en Snip & Snap succes hadden met ’t lied Als op ’t Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan.

Het Leidseplein in 1962
Op het plein heersen “Leidsepleinnozems” en “barbaren” als Ramses Shaffy, Simon Vinkenoog, Gerrit de Ethersnuiver en Robert Jasper Grootveld, voorheen glazenwasser van het Hirschgebouw, maar tegenwoordig 'voorganger' in een antirooktempel.

Het Leidseplein in 1987
Na meer dan een decennium zonder Europese prijzen wint Ajax eindelijk weer een Cup. En dat wordt gevierd met rellen en plunderingen op het verloederde Leidseplein, dat ternauwernood is gered uit de klauwen van hotelmagnaat Bouwes, die onder meer Paradiso had willen afbreken.

Het Leidseplein in 2017
Vriend en vijand zijn het er al jaren over eens: het Leidseplein is een rommeltje. Waarom anders neemt geen toerist ooit een foto van het gehele plein? Maar over hoe het dan wel moet, wordt wat af geruzied. Vraag het maar aan Ruwan Aluvihare, de ontwerper van het nieuwe Leidseplein. Enfin, eind goed, al goed...

Wilt u dit nummer thuis ontvangen? Profiteer vóór donderdag 19 oktober van de aanbieding! 1 jaar Ons Amsterdam van € 54,95 voor slechts € 29,95 én cadeaus!