Leidseplein-evenementen

Leidseplein 1916 MMonnickendam kln

 Tekening: Martin Monnickendam, 1916

 

 

UITNODIGING LEIDSEPLEIN-SHOW EN WANDELINGEN

 

Beste Ons Amsterdam-abonnee,

 

 

Begin november sturen we u weer een prachtig nieuw themanummer van Ons Amsterdam:  ditmaal over 350 jaar Leidseplein. En dat heeft een mooie aanleiding:  het Leidseplein heeft een nieuwe, mooiere vorm gekregen! (Tenminste het eigenlijke Leidseplein;  het aangrenzende Kleine-Gartmanplantsoen komt de komende jaren aan de beurt.)


Samen met de gemeente Amsterdam vieren we dit alles graag op
vrijdag 3 november in het DeLaMar Theater, met buurtbewoners en (een noodzakelijkerwijs beperkt aantal)  abonnees.
Op
zaterdag 25 november is het, dan voor iedereen, feest op het plein zelf.  Ons Amsterdam verzorgt dan drie wandelingen over/ rond het plein.

 

 

Na ruim anderhalf jaar werken heeft het gebied van terrassenplein tot en met Stadhouderskade een nieuw gezicht gekregen. Een periode met omleidingen en overlast wordt nu afgesloten. Maandag 6 november gaat de nieuwe taxistandplaats op de Leidsebrug open. Vanaf dan is het plein autovrij, met meer ruimte voor de voetganger en fietser. Het natuursteen draagt bij aan de allure van het nieuwe plein. Komende jaren volgt nog een flinke klus: de complete vernieuwing van het Kleine-Gartmanplantsoen. Hier komt een grote ondergrondse fietsenstalling.

 

Onze Leidseplein-special
In ons november-decembernummer loodsen we u sprongsgewijs door de geschiedenis van het Leidseplein en directe omgeving, lands de ‘peildata’ 1767, 1867,  1907, 1937, 1947, 1962, 1987 en 2017. Het gaat dus onder meer over het Leidseplein als ‘wagenplein’ en theaterplein, de cafés, de chic van Hirsch,  de vrolijke chaos van de ‘Pleiners’ van de jaren zestig,  de fameuze actiegroep Bouw-es-wat-anders , de roerige Ajax-huldigingen op het plein en de vele jaren van overleg en gepuzzel die aan de nieuwste herinrichting vooraf gingen. Als ‘markante Amsterdammer’ portretteren we ditmaal de legendarische acteur Louis Bouwmeester.
Bewoners en ondernemers van het Leidseplein en naaste ongeving krijgen  dankzij de gemeente dit nummer gratis in de bus!

 

VRIJDAG 3 NOVEMBER, DeLaMar Theater:  ‘Leidseplein LIVE’ (programma van Ons Amsterdam en gemeente Amsterdam)

Vrijdagmiddag 3 november nemen Remco Campert en wethouder Pieter Litjens de Leidseplein-special van Ons Amsterdam in ontvangst. Filmmuseum Eye toont een collage van historische filmbeelden van het Leidseplein, Jacques Klöters vertelt over het theaterverleden en er is een talkshow over het plein nu en straks. Verder ook: Rob van de Meeberg als Wim Kan en Klaas Vos over Ajax-huldingen op het Leidseplein.

- Programma van 16.00 (inloop: 15.30) tot 17.15 uur, gevolgd door een borrel tot 18.15 uur.
- Toegang gratis (na reservering)
- Locatie: DeLaMar Theater, Marnixstraat 402 in Amsterdam.
- Presentatie: Paul Arnoldussen

Aanmelding

Wilt u, als Ons Amsterdam-abonnee, GRATIS ‘Leidseplein LIVE’ bijwonen, geef u dan z.s.m. op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., o.v.v. ‘3 november DeLaMar’.  Graag naam, mailadres en telefoonnummer! (Max. voor 2 personen per aanmelding.) Voor dit programma is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vol is vol.

 

ZATERDAG 25 NOVEMBER: Kom kijken op het autovrije Leidseplein!

Kom kijken op het nieuwe Leidseplein! De afronding van het eerste deel van het werk viert de gemeente

zaterdag 25 november (dus niet 4 november zoals eerder gemeld) met festiviteiten, die samen met ondernemers en culturele instellingen worden georganiseerd. Er zijn muzikale optredens en op het terrassenplein serveren de ondernemers hapjes. U kunt een kijkje nemen achter de schermen in de Stadsschouwburg, en een ‘selfie’ maken op het Ajax-balkon. en er rijden historische GVB-trams. Stadshout Amsterdam en de aannemers hebben activiteiten voor kinderen. Een overzicht van alle activiteiten vindt u in de loop van november op www.amsterdam.nl/komkijken.

-   Programma van 13.00 tot 18.00 uur.
-   Locatie: van terrassenplein tot en met Leidsebosje. Een overzicht van alle activiteiten vindt u in de loop van november op www.amsterdam.nl/komkijken.


Ons Amsterdam (i.s.m. De Gebouwengids) verzorgt die dag
drie historische wandelingen over het plein, om 11 uur, 13 uur en 15 uur.

Aanmeldingen: hierover zeer binnenkort meer informatie op deze website. 

 

Vragen?

- Ons Amsterdam: 020-305 36 56; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Gemeente Amsterdam: www.amsterdam.nl/leidseplein

 

Met vriendelijke groet,

 

Peter-Paul de Baar, hoofdredacteur Ons Amsterdam, 
mede namens Jaco Perlot, overall manager Projectgroep Leidseplein gemeente Amsterdam