Herdenking razzia confectiefabriek Hollandia-Kattenburg november 1942

Hollandia KattenburgDeze maand 75 jaar geleden (11 november 1942) werden tijdens een razzia bij confectiefabriek Hollandia-Kattenburg in Amsterdam Noord 367 Joodse medewerkers opgepakt en tezamen met hun familieleden, in totaal 826 mannen, vrouwen en kinderen, weggevoerd naar Duitse concentratiekampen.
Van dit transport zijn alleen acht mannen teruggekeerd.

Op initiatief van een aantal oud-medewerkers van Hollandia Kattenburg is in 1985 op het IJplein, de plaats waar tot 1969 de confectiefabriek heeft gestaan, een monument onthuld ter nagedachtenis en herinnering aan de medewerkers en familieleden die niet terugkeerden. Sindsdien vindt hier elk jaar op 11 november om 16:00 uur (tijdstip van de razzia) de herdenking plaats van diegenen die niet zijn teruggekomen.

Maar omdat 11 november dit jaar op een zaterdag (sabbat) valt, vindt de herdenking nu plaats op vrijdag 10 november, 16.00 uur. Hoofdspreker is Emile Schrijver, directeur van het Joods Historisch Museum.

Iedereen die wil stilstaan bij de mogelijke gevolgen van het stelselmatig apart zetten van wie ‘anders’ is, wordt van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze herdenking.

Het 11 November-Comité Hollandia Kattenburg heeft overigens een zeer infomatieve website opgebouwd.  Die vindt u hier: http://herdenking-hollandiakattenburg.nl/