Koen Kleijn wordt nieuwe hoofdredacteur Ons Amsterdam

Koen Kleijn FOTO 2 Bob BronshoffOns Amsterdam begint 2018 met een nieuwe hoofdredacteur. Na 29 jaar gaat Peter-Paul de Baar met pensioen. Zijn opvolger is de kunsthistoricus, journalist en schrijver Koen Kleijn (54).
Hij is een echte Amsterdamkenner. Dat heeft alles te maken met de boeken die hij over Amsterdam en haar geschiedenis heeft geschreven. Zo was hij in 2013 medeauteur van De grachten van Amsterdam. Verder publiceerde hij onder andere over de historie van de Universiteitsbibliotheek, de Amsterdamse haven en de tuinen in de Grachtengordel.

Daarnaast is hij een doorgewinterd journalist. Hij was onder meer doumentairemaker bij IDTV. Zes jaar lang (2004 t/m 2009) was hij vervolgens cultuurredacteur annex adjunct-hoofdredacteur bij De Groene Amsterdammer, het laatste jaar als hoofdredacteur ad interim. Nog steeds is hij medewerker van dit weekblad. Hij maakte een magazine voor iPad voor het Concertgebouworkest, redigeerde het tijdschrift van het Mediafonds en regisseerde documentaires over klassieke muziek voor de NPS.

“Ik woon nu 35 jaar in Amsterdam en elke keer als ik de hoofdredacteur van Ons Amsterdam door de stad zag fietsen, dacht ik: ga toch eens met pensioen, kerel!”, lacht Koen Kleijn. “Het is echt een blad naar mijn hart. Ons Amsterdam zit goed in elkaar, heeft een mooie mix van onderwerpen, de foto’s en illustraties zijn prachtig en de auteurs zijn echt geweldig. Ons Amsterdam graaft het verleden op en vertelt erover op een manier die mij erg aanspreekt. Petje af. Peter-Paul de Baar laat een prachtige erfenis achter. Daar gaan we gewoon mee door.”

Op Amsterdam raakt hij nooit uitgekeken. “Er gebeurt van alles. En de geschiedenis van de stad is overal zichtbaar, niet alleen in de gebouwen en de grachten, maar ook bij de mensen. Wij zijn allemaal Amsterdammers, en dus allemaal deel van die geschiedenis. Die begint gewoon bij jou: bij jouw huis, de melkzaak van je grootouders, het pand waarin je werkt, enzovoort. Daarover schrijven, zoals Ons Amsterdam doet, maakt elke lezer deel van de geschiedenis van al die Amsterdammers.”

Wie is Koen Kleijn?

Koen Maarten Kleijn is 54; hij groeide op in Harderwijk. In 1981 kwam hij naar Amsterdam om kunstgeschiedenis te sturen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde af in 1988. Inmiddels werkt hij al meer dan 25 jaar als journalist, tekstschrijver, gespreksleider en spreker.

Hij begon zijn journalistieke loopbaan bij IDTV als redacteur en eindredacteur van documentaires. Na zijn jaren in vaste dienst bij De Groene Amsterdammer (2004-2009) werkte/werkt hij als freelance journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer (wekelijks), Buitenhof (AVRO, NTR, VPRO), RCO Editions (Koninklijk Concertgebouworkest), 609 (Mediafonds) National Geographic, Columbus Travel, Kunstschrift, Museumtijdschrift, Winq, de Hermitage Amsterdamen het John Adams Institute. Ook is hij sinds 2008 schrijfdocent aan de Design Academy in Eindhoven.

Koen Kleijn is (mede)auteur van meerdere boeken over Amsterdam en de geschiedenis van de stad. Al in 1991 en 1992 werkte hij mee aan Het Grachtenboek I en II, en in 2013 was hij medeauteur van het standaardwerk De grachten van Amsterdam. Verder schreef hij onder andere Schutters en studenten, Amsterdamse monumenten en grachtenpanden (met Jos Smit), Het Havenboek, Grachtentuinen in Amsterdam, Buiten Amsterdam en Soestdijk. Drie eeuwen Huis van Oranje.

Hij was of is in verschillende functies betrokken bij het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, het Fonds voor de Letteren en het Mediafonds.
Ten slotte: Koen Kleijn is een enthousiaste pubquizspeler en was in 2011 Nederlands kampioen pubquiz (duo's).
 

Foto: © Bob Bronshoff