Afscheidssymposium Jan Wagenaar Stichting: Amsterdam in de 18de eeuw

Jan Wagenaar

In 1997 besloot een aantal vooraanstaande historici tot de oprichting van een stichting tot ‘bevordering van onderzoek naar de geschiedenis van Amsterdam’. Ze werd vernoemd naar  de befaamde 18e-eeuwse stadsgeschiedschrijver Jan Wagenaar. Verreweg het belangrijkste project was de publicatie van de vijfdelige Geschiedenis van Amsterdam,tussen 2004 en 2009 verschenen bij uitgeverij SUN. Daarnaast organiseerde de Jan Wagenaar Stichting symposia en educatieve activiteiten. Het laatste grote project was Kijk Amsterdam 1700-1800, tentoonstelling (Stadsarchief) en boek over 18de-eeuwse tekeningen van de stad. Binnenkort komt er een eind aan de werkzaamheden van de stichting.

 


Handboogstraat SchoutenAls afscheidssaluut organiseert de Jan Wagenaar Stichting a.s, vrijdag, 14-17 uur in de Koningszaal van het Stadsarchief een boeiend symposium onder de titel De achterkant van Amsterdam. Amsterdammers en hun stad 1700-1800
Iedereen is hartelijk welkom. Wilt u zich (i.v.m. de catering wel z.s.m. even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.?

Zie hier het programma.

Waarom wordt de stichting eigenlijk opgeheven?, vragen we aan dr. Boudewijn Bakker, sinds de dood van prof.dr. Eco Haitsma Mulier (mei 2017) waarnemend voorzitter. “We hebben ons doel bereikt. Anno 1997 had het wetenschappelijk onderzoek naar de Amsterdamse geschiedenis overduidelijk een impuls nodig. Maar nu verschijnt het ene boek na het andere,  .., Nee, dat is natuurlijk niet het hele verhaal. We krijgen geen geld meer van de gemeente. Die vindt het geloof ik niet zo belangrijk meer…  Enfin, we hebben 20 mooie jaren gehad.”