PUBLIEKE WERKEN - MUSEUM HET SCHIP

 

Verdeelkast_GE_Amsterdam_Zeilstraat_20090503.jpg   Aschool9.jpg

 

De Amsterdamse School was eigenlijk helemaal geen ‘school’. Er was geen pamflet, geen doctrine, geen ledenadministratie, geen tijdschrift, er was niet eens een gemeenschappelijk café. Het enige wat bijna alle architecten die onder die paraplu worden geschaard gemeen hebben is dat zij opdrachten hebben uitgevoerd voor Publieke Werken en de Afdeling Gebouwen van de gemeente Amsterdam. De omvang van die werken – scholen, badhuizen, lantaarnpalen, brievenbussen, elektriciteitshuisjes – en vooral de ongelooflijke rijkdom in de detaillering van de uitvoering zijn verbluffend.

 

Ons Amsterdam wees in het mei-nummer al op het prachtboek Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School 1915-1935van Pim van Schaik; een gelijknamige tentoonstelling in museum Het Schip toont tot 1 september de mooiste architectuur en het fraaiste straatmeubilair met foto’s, tekeningen en originele kunstwerken, zoals een echte Amsterdamse krul, een brandmelder en gemeentegirobussen.

 

In het kader van deze expositie organiseert het museum op donderdag 14 juni, 19.00 uur een lezing door Cyrus Clark, geboren in Chicago, en een debat onder leiding van Joop Gerrits over het moderne straatmeubilair in Amsterdam.

Toegangsprijs: 15 euro (Museumkaart: 2,50 euro), evt. maaltijd: 10 euro. 

 

Reserveren via het reserveringssysteemvan Het Schip.