In het septembernummer van Ons Amsterdam

cover oa 9De redactie is weer bezig met een prachtig nummer. Dit nummer verschijnt omstreeks vrijdag 7 september. Wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder. Wilt u het komende nummer thuis ontvangen?

Profiteer dan vóór donderdag 23 augustus van de aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam van € 57,99 voor slechts € 29,95 én cadeaus!

Ook leuk om cadeau te geven.

Blikslagerswerk – Het stadhuis wordt Koninklijk Paleis en krijgt lampen

Koning Lodewijk Napoleon wenste een paleis in de nieuwe hoofdstad Amsterdam. Het fameuze stadhuis op de Dam leek hem wel wat. Nou ja, met enige aanpassingen dan. Een fatsoenlijke verlichting, bijvoorbeeld. Maar niet te duur. Blikslager Hendrik Bosch en zijn maatje smid Jan Jonker kregen de opdracht van hun leven.Verstild verleden - (On)bekende buitenlandse kunstenaars tekenen Amsterdam

Wie waren in de 19de eeuw de ‘toeristen’ en wat zochten zij in Amsterdam? De Wallen boeiden hen niet zo en het waren in ieder geval geen bierfietsers, wietrokers of vrijgezellenfeestvierders. Vooral kunstenaars deden Amsterdam aan. Ze kwamen voor de oude, pittoreske stad aan het water en om de Hollandse Meesters te bewonderen. Wat deden deze buitenlanders in Amsterdam?

Uit het bezoekersregister van het Trippenhuis

Wie kwamen er naar de Nachtwacht kijken op de Kloveniersburgwal? Een kleine greep uit de duizenden buitenlandse bezoekers aan het Rijks Museum in het Trippenhuis.

Het korte bestaan van de eerste Jiddische Koerant (1686-1687)

Oeri Faibejs Halevi heette hij en hij was de uitgever van de allereerste Jiddische krant ter wereld. Een serieus nieuwsorgaan, geen roddelblaadje. De Amsterdamse bibliothecaris David Montezinos kreeg de Koerant meer dan twee eeuwen later bij toeval in handen. Waarover schreef de krant en wie waren de lezers?

Binnengasthuis – Aardbeien, jenever en tabak voor gewonde zeehelden

Op 5 augustus 1781 kwam het bij de Doggersbank tot een bloedig treffen tussen een Nederlands en een Engels eskader. Beide begeleidden vaderlandse koopvaarders. De strijd eindigde onbeslist, maar de uitkomst werd hier te lande als een grote overwinning gevierd. De nationalistische gevoelens laaiden hoog op. De gewonden kregen een heldenontvangst en werden in de watten gelegd in het Binnengasthuis.

De muziek kwam uit Italië - De Amsterdamse lotgevallen van Ignazio Raimondi

De laatste tien jaar van de 18de eeuw pikte het nieuwe Felix Meritis nog mee als de eerste echte concertzaal van Amsterdam. Het uitbundige muziekleven speelde zich daarvoor af in huiskamers en zalen als die boven de manege aan de Leidsegracht. Veel buitenlanders kwamen eropaf. Beroemdheden als Locatelli, maar ook mindere goden. Ignazio Raimondi was een van hen.

Wilhem Baerdesen: tolerante geus uit oud regentengeslacht

In Amsterdam-West herinnert een kort dwarsstraatje aan Wilhem Baerdesen. Dat is wat weinig voor de man die in 1578 Amsterdam geweldloos aan de kant van de geuzen wist te krijgen. Bloedvergieten bleef ook hierna uit, ondanks een religieus verdeelde bevolking – alles grotendeels dankzij hem. Hij legde de basis voor de Amsterdamse gewetensvrijheid, waarmee de stad wereldberoemd is geworden.

Vaste route – Akwasi Frimpong

Trots droeg de Ghanese Nederlander Akwasi Frimpong (32) de vlag van zijn geboorteland door het stadion van Pyeongchang. Hij was de eerste atleet in de geschiedenis van Ghana die zich kwalificeerde met skeleton, de oudste sleesport op de Winterspelen. Samen met hem gaan we 23 jaar terug in de tijd, naar de plek waar zijn Olympische droom groeide.

Amsterdam rolt met zijn spierballen tegen de Spaanse vijand

Sinds 1999 is het Rijksmuseum eigenaar van een merkwaardig schilderij: het deksel van een klavecimbel, dat Amsterdam in het begin van de 17de eeuw had aangeschaft. Het tafereel bejubelde de nieuwe grootsheid van de stad. En was ook een dikke vinger naar Spanje.

Een Griekse zeeman en een Marokkaanse Diplomaat

In de donkere depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt de kilometerslange verzameling stukken van de Amsterdamse notarissen uit de jaren 1578–1915. In tienduizenden dikke boeken en bundels bevinden zich miljoenen akten met gegevens over bekende en onbekende Amsterdammers. Van Armeense kooplieden, Deense varensgezellen tot Surinaamse indianen. Over handel, scheepvaart, slavernij, bezit en erfenissen, maar ook met ooggetuigenverslagen van ontberingen op zee, burenruzies of knokpartijen in herbergen en illegale speelhuizen. Wat is hier nog meer te vinden?

Verbannen Amsterdammers brachten hun schilderijen en relieken in veiligheid

Na de Alteratie zochten veel Amsterdamse katholieken een veilig heenkomen. Zo goed en zo kwaad als het kon, namen ze hun bezittingen mee. Ook wat er nog over was van hun kerkschatten. Cornelis Bam en Sybrant Occo brachten een memorietafel, een drieluik en een zilveren monstrans naar de Nicolai-Kirche in hun ballingsoord Kalkar. Die komen nu voor even weer naar Amsterdam.

Wilt u het komende nummer thuis ontvangen? Profiteer dan vóór donderdag 23 augustus van onze introductieaanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam van € 57,99 voor slechts € 29,95 én cadeaus!

Ook leuk om cadeau te geven!