In het oktobernummer van Ons Amsterdam

dgadgyasgyudyuaewyu kleinDe redactie is weer bezig met een prachtig nummer. Dit nummer verschijnt omstreeks vrijdag 5 oktober. Wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder.

Wilt u het komende nummer thuis ontvangen?

Profiteer dan vóór donderdag 20 september van onze introductieaanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam van € 57,99 voor slechts € 29,95 én cadeaus!

Ook leuk om cadeau te geven.

Pontiac Amsterdam Lambiek50 jaar Lambiek: Amsterdams oudste stripwinkel

Een stuk of zes stripwinkels telt Amsterdam nog. Ooit waren het er wel twintig. En de allereerste was Lambiek. Op 8 november 1968 begon Kees Kousemaker een kelderwinkeltje met zijn eigen collectie als handelswaar. Hij bracht de Amerikaanse underground-strip naar Nederland, exposeerde tekenwerk, zette een kenniscentrum op – en werd daar wereldberoemd mee.

Woonstichting De Key ontstaan uit arbeidszelforganisatie

In 2018 viert Woonstichting De Key haar 150-jarig bestaan. De corporatie gaat terug op de Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen, de eerste serieuze vorm van arbeiderszelforganisatie op het gebied van wonen. Zo’n 500 Amsterdamse arbeiders besloten elke week een dubbeltje opzij te leggen om woningen te kunnen bouwen. Wat kwam er terecht van hun revolutionaire dubbeltjesdroom?

Jo Schreve-IJzerman: Amsterdamse burgerdame met ‘bepaald een passie voor beelden’

Jo Schreve-IJzerman (1867-1933) maakte aan het begin van de 20ste eeuw naam als beeldhouwster, organisator, mecenas en salonvlinder. Als vanzelf werd ze meegenomen in de vrouwenbeweging, ook al behoorde ze bepaald niet tot de voorvechtsters. Onbewust verwezenlijkte ze een van de belangrijkste doelen: het verwerven van een zelfstandige positie in de maatschappij.

De grachten zijn ‘het beste wat de heele wereld’ haar geven kan

De Dam is een ‘gezellige huiskamer’, de grachten zijn ‘het beste wat de heele wereld’ haar geven kan. Diet Kramer was verknocht aan de stad waar ze in 1907 geboren was. Schrijven was haar leven. Ze was nog geen zeventien toen haar eerste verhaal verscheen, amper twintig bij haar eerste boek. Veel van haar boeken spelen zich af in Amsterdam.

20110222-6373

De volmaakte kroeg: 125 jaar Pilsener Club annex Engelse Reet

Een café is een zaak waar je dranken kunt gebruiken. Ontnuchterend koeltjes geeft de dikke Van Daele de betekenis van het woord café. De Engelse Reet in de Begijnensteeg is zo’n dranklokaal. Al 125 jaar krijg je er een warm onthaal en hoef je er niet nuchter te blijven.

Mieke Martelhoff (71) bemoeit zich overal mee: ‘Amsterdam ruikt naar rode roosjes’

Het leven van Mieke Martelhoff speelt zich grotendeels af binnen de vierkante kilometer van hartje Amsterdam. Aan de ene kant van de Amstel is haar huis. Aan de overkant staat haar levenswerk: café Vivelavie, tot 1 juli 2017 een vrouwvriendelijk etablissement op het randje van het Rembrandtplein.

De redactie is weer bezig met een prachtig nummer. Dit nummer verschijnt omstreeks vrijdag 5 oktober. Wilt u het komende nummer thuis ontvangen?

Profiteer dan vóór aanstaande donderdag van de aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam van € 57,99 voor slechts € 29,95 én cadeaus!

Ook leuk om cadeau te geven.