De mooiste en meest interessante duurzame plekken in Amsterdam

energie oa

Amsterdam en duurzaamheid: hoe zit het daar eigenlijk mee? Verrassend goed, zo blijkt. Steeds meer Amsterdamse bedrijven richten zich op het verduurzamen van hun producten en diensten. 

Wij verzamelden de mooiste, hipste en interessantste duurzame plekken in Amsterdam. Op deze groene plaatsen geniet u zonder schuldgevoel van uw dagje uit.


Conscious Hotels Amsterdam
De naam verraadt het al enigszins: deze bewuste Amsterdamse hotelketen richt zich helemaal op duurzaamheid. Dat gebeurt op een effectieve manier: de kamers verbruiken 20% minder energie dan de kamers in een standaard hotel. Daarnaast zijn alle meubels in de hotels gemaakt van gerecyclede materialen. U vindt de Conscious Hotels in Oud-Zuid en in het Westerpark.

Hortus Botanicus
Het is misschien wel de groenste plek van Amsterdam: de Hortus Botanicus. Op een steenworp afstand van het Waterlooplein vind u de meest bijzondere exotische planten en bloemen, zowel in de openlucht als overdekt. In verschillende kassen, waarvan sommige al sinds het begin van de vorige eeuw in gebruik zijn, wordt aandacht besteed aan klimaatregeling. Dankzij een duurzame samenwerking met de Hermitage Amsterdam besparen beide musea per jaar zo'n 200.000 kilowattuur energie.

The Conscious Club
The Conscious Club aan de Lauriergracht is een paradijs voor bewuste foodies en sportfanaten. Zo volgt u hier bijvoorbeeld een les kickboksen of yin yoga, maar kunt u er ook terecht voor vegetarische en veganistische lekkerniun, uiteraard organisch en op verantwoorde wijze geproduceerd. Daarnaast is er ook over de duurzaamheid van het pand goed nagedacht. The Conscious Club gebruikt een slim systeem om de temperatuur constant te houden en de energie wordt geheel zelfstandig opgewekt door middel van zonnepanelen.

LENA Fashion Library
De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Toch hebben de meeste mensen veel meer kleding in hun kast hangen dan ze echt dragen of nodig hebben. Speciaal voor vrouwen die wel graag regelmatig iets nieuws dragen maar daarbij liever niet bijdragen aan het energie verkwistende proces van fast fashion productie is er LENA fashion Library. Een bibliotheek voor kleding, te vinden in de Jordaan. Voor een vast bedrag per maand kunt u hier eindeloos kleding lenen en ruilen, zonder dat u iedere keer iets nieuws hoeft te kopen. Zo gaat kleding een stuk langer mee en eindigt het niet meer ongedragen op de vuilstort.

Restaurant Instock
Restaurant Instock in Amsterdam-Oost zet zich in tegen voedselverspilling. Alle gerechten op de kaart bestaan uit ingrediënten die normaal gesproken weggegooid zouden worden. Denk bijvoorbeeld aan de bladeren van bepaalde groenten, of aan vruchten die net niet mooi genoeg zijn om op andere plekken verkocht te worden. Dat maakt de maaltijden bij Instock niet alleen uniek en ontzettend lekker, maar ook erg verantwoord en duurzaam. Dankzij de creatieve chefs, die een dagelijks wisselend menu samenstellen, redt het restaurant tot wel 1000 kilo groenten per week.