Amsterdam & Spanje: de Spaanse wijncultuur en Spaanse wijnsoorten

wijn oaAan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) nam Amsterdam een bijzondere positie in. Het rooms-katholieke bestuur van de grootste stad van het land was loyaal aan Filips II, de koning van Spanje, die in 1557 van keizer Karel V de macht over de Habsburgse Nederlanden had verkregen.

Schilderij van Jan Havicksz. Steen
‘Een drinkend paar’ (1660-1679)
Rijksmuseum

In de Spaanse cultuur is wijn diep geworteld
Wijn is onlosmakelijk met de Spaanse cultuur verbonden. De vruchtbare grond en de prachtige wijnhuizen hebben door de eeuwen heen schitterende wijnen voortgebracht. Iedereen heeft weleens van de beroemde Rioja wijnen gehoord, heerlijke wijnen uit de gelijknamige streek. Of Jerez de la Frontera, de zuidelijke stad die beroemd is om zijn wijnsoort sherry ofwel jerez. Dan is er nog de Spaanse cava, een mousserende wijn die niet onder doet voor de champagne.

De Spaanse wijngeschiedenis
De Spanjaarden lusten wel een wijntje en de Spaanse wijncultuur bestaat er al vanaf 800 jaar voor Christus. De Feniciërs handelden al in wijn en in de tijd van het Romeinse Rijk stond Spanje vooral bekend om zijn zoete wijnen. In de tijd van de bezetting van de Islamitische Moren was alcohol verboden en werd de wijnproductie een stiekeme aangelegenheid. Zodra de Moren waren verdreven bloeide de wijnteelt weer op, vooral toen de katholieken tijdens de heilige dienst de wijn gebruikten. De eerste regio die succes oogstte met het productieproces van wijn was het oosten van Spanje. Toen in 1860 in Frankrijk bijna alle wijngaarden door een onbekende plantenziekte werden verwoest, verhuisden veel wijnboeren naar het Riojagebied in het noorden van Spanje. Ook dit ging niet zonder slag of stoot, want ook hier sloeg na 20 jaar de plantenziekte toe. Toch kwamen ze er bovenop en groeide dit gebied uit tot een immens populair gebied uit als het gaat om wijn.

Fantastische wijn uit een heerlijke streek
Ook Andalusie heeft een lange geschiedenis als het gaat om wijn. Vanaf 1100 jaar voor Christus wordt er in deze streek al wijn geproduceerd. De zoete wijnen uit Malaga, de sherry, maar ook tal van andere wijnen. Inmiddels bestaat deze regio uit meer dan 40.000 hectare aan wijngaarden en wordt een groot deel van deze wijnopbrengst beschermd met een speciaal wijnkeurmerk, namelijk ‘DO’ wat staat voor ‘Denominación de Origen’. Hiermee wordt de hoge kwaliteit van de wijn aangegeven. Natuurlijk zorgt het heerlijke klimaat in dit gebied ook goed voor de druiven. De warme zomers zorgen voor een hoge verdamping in dit zuidelijkste wijngebied van Europa. De Atlantische Oceaan ligt in de buurt en dat zorgt weer voor voldoende vocht in de lucht en sommige wijnkenners zeggen dit zelfs in de wijn te kunnen proeven.

Andalusiërs en Amsterdammers genieten van het leven
Andalusiërs en Amsterdammers houden van een wijntje en genieten graag van het leven. Lekker eten met een goed glas wijn in de avonduren in Amsterdam. Veel Amsterdammers en Hollanders hebben een wijnklimaatkast om de wijn op de juiste temperatuur te houden. Tijdens een vakantie Andalusie merk je al snel hoe bourgondisch de Spanjaarden eigenlijk zijn. Probeer het zelf ook eens: een zomerse avond, een hapje en een heerlijke Spaanse wijn uit de wijnkast en je zomerse avond in Amsterdam kan niet meer stuk.