Hoe bespaar je energiekosten als je in een grachtenpand woont?

amsterdam-988047  340

Amsterdam is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Veel mensen kunnen de schoonheid van de Amsterdamse grachten wel waarderen. Het is dan ook niet zonder reden dat de Amsterdamse grachten worden gezien als uniek werelderfgoed.

 

Door de stijging van de huizenprijzen de afgelopen jaren wordt het steeds moeilijker om een pand in Amsterdam te bemachtigen. En als je dan eenmaal een grachtenpand in bezit hebt, blijkt dat het nog niet zo makkelijk is om zo'n oud pand goed te onderhouden.

Aangezien het onderhoud veel kosten met zich meebrengt loont het om op andere vlakken te besparen. Vaak weet men niet waar te beginnen, maar de energiekosten zijn altijd een goed startpunt.

Isolatie
Oude grachtenpanden hebben vaak nog ramen die bestaan uit enkel glas. Door te investeren in dubbel glas bespaar je op de lange termijn enorm op je energiekosten. Ook het isoleren van het dak, de spouwmuren, de vloer en de buiten-/binnenmuren is erg belangrijk om de warmte in je huis te houden.

Verwarming
Het is natuurlijk fijn als je thuiskomt in een warm huis, maar het aan laten staan van de verwarming terwijl je weg bent kost veel energie. Het is verstandig om de verwarming uit te zetten als je voor langere tijd niet thuis bent. Als je toch graag een warm huis wilt bij thuiskomst dan kun je gebruik maken van een slimme thermostaat. Probeer daarnaast geen deuren open te laten staan, omdat de warmte dan ook ontsnapt.

Warmte terugwinnen
Een gasgestookte ketel wordt nog steeds veel gebruikt in veel huishoudens. Als je op energiekosten wilt besparen dan loont het om gebruik te maken van een zonneboiler of een warmtepomp. Dit is zowel een duurzame als een kostenbesparende oplossing.

Warmteterugwinning is ook een goede manier om op energiekosten te besparen. Het is een methode die gebruikt wordt voor het hergebruiken van warmte uit afvoerlucht en afvoerwater. Deze warmte wordt gebruikt als voorverwarming. Dit houdt in dat de ventilatielucht of het water wordt voorverwarmd. Alleen de warmte uit de afvoerlucht of uit het afvoerwater wordt hergebruikt. De afvoerlucht en het afvoerwater zelf worden naar buiten afgevoerd.

Andere energieleverancier
Als je elk jaar overstapt naar een andere energieleverancier dan kun je tot wel €450.- euro besparen op je energiekosten. Je ontvangt namelijk een welkomstkorting als je overstapt. De beste tijd om over te stappen is het aan het einde van het jaar, omdat de meeste energiecontracten dan aflopen.


Online vergelijken
Via een online vergelijkingssite zoals bijvoorbeeld Overstappen.nl kun je makkelijk energie vergelijken. Bij de meeste online vergelijkingssites kun je daarnaast ook aangeven of je graag groene energie wilt hebben. Op deze manier kun je op energiekosten besparen en tegelijkertijd duurzamer wonen in een grachtenpand.