Derde Dag van de Amsterdamse Geschiedenis: zondag 26 juni 2011

DAG_logo_2011_klnr

In juni 2009 organiseerde Ons Amsterdam samen met Amsterdam Museum, Stadsarchief, Het Parool en Historisch Nieuwsblad voor het eerst een Dag van de Amsterdamse Geschiedenis (DAG). Die beviel zó goed, dat vorig jaar juni een tweede DAG volgde en op zondag 26 juni a.s. zijn we aan de derde editie toe! En dit jaar doet ook Oneindig Noord-Holland mee.
De opzet is weer als vanouds: een verhaal over een stukje Amsterdamse Geschiedenis, verteld op een plek die met dat gebeuren verbonden is. Komt dat horen en zien!

Op de vooravond van de DAG, op vrijdagavond 25 juni vertonen we in Amsterdams oudste bioscoop De Uitkijk Fons Rademakers' speelfilm Makkers staakt uw wild geraas (1960), met veel Amsterdamse couleur locale van toen.


De organisatorische opzet is dit keer gelukkig veel simpeler dan de vorige keren, toen deelnemers vooraf moesten reserveren en soms akelig de weg kwijt raakten in het elektronische reserveringssysteem. U kunt nu gewoon die ochtend – of al eerder – een passepartout kopen (goed voor drie lezinkjes/wandelingen) en op de valreep beslissen waar u heen wilt. Wel loopt u dit jaar het risico eens voor een dichte deur te komen: vol is vol! Maar dan kunt u nog uitwijken naar een andere leuke ‘happening’. (En volgend jaar is er wéér een DAG!) Slechts in een paar gevallen blijft reserveren nodig: dat geldt vooral voor wandelingen en de ambstwoning van de burgemeester.

Een kleine greep uit het aanbod van 26 juni: Wim T. Schippers doet op het Frederiksplein in gedachten het grootste Paleis voor Volksvlijt herleven. Maritiem historicus Ton Wegman vertelt op de pont over het IJ over de melkschuiten die tot omstreeks 1900 van Waterland naar Amsterdam voeren. In brasserie Schiller memoreert cabaretkenner/biograaf Jacques Klöters de Amsterdamse jaren van Toon Hermans. Oud-burgemeester Ed van Thijn haalt herinneringen op in zijn voormalige Amstewoning en historica Ning Wah Choy vertelt dat dit huis werd gebouwd voor een 17de-eeuwse slavenhandelaar. Pantomime-legende en romancier Rob van Reijn vertelt over zijn nieuwste hobby, de Amsterdamse bolwerken, op het Max Euweplein, eens bolwerk De Schinkel.
En er is nog veel meer interessants. Waar komt de uitdrukking ‘vechten tegen de bierkaai’ vandaan? U hoort het antwoord op de Oudezijds Voorburgwal. Hoe kijkt Auke Bijlsma, ooit 'strateeg' van de Aktiegroep Nieuwmarkt, terug op het Nieuwmarktoproer (alias 'metrorellen') van 1975? Peter-Paul de Baar belicht ter plekke het verleden van de Nieuwe Leliestraat als ‘Kalverstraat van de Jordaan’. En twee onoogelijke pandjes in de Jordanese Rozenstraat waren de bakermat van V&D, onthult daar bedrijfshistoricus Philippe Hondelink. Toegift: het koor Morgenrood zingt deze dag voor het allerlaatst – bij de Dokwerker.

Sommige optredens worden een of meer keer herhaald. De tijdstippen zijn 11 uur, 13 uur en 14.30 uur. Om 16.00 uur is er een afsluitende borrel in de museumcafé van het Amsterdam Museum (met gratis hapje en drankje). Zie voor het hele programma www.dagvandeamsterdamsegeschiedenis.nl,

In de voorverkoop (o.a. bij kassa Amsterdam Museum, Stadsarchief, Amsterdams Uitburo Ticketshop Leidseplein) kosten de passepartouts slechts € 12,50. Op de dag zelf zijn ze voor € 15,– te koop in het Stadsarchief en Amsterdam Museum.

Klik hier voor een terugblik op de DAG van 2010 (inclusief een fotoverslag) en klik hier voor een reportage van Parool TV.

Vragen over de DAG van de Amsterdamse Geschiedenis kunt u per e-mail sturen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !