Stadsarchief toont Amsterdam van striptekenaar Theo van den Bogaard

Soms Theo_vd_Boogaard_portret_1dl5Sg_klnrhoort onze redactie nét iets te laat van een evenement om er in het blad nog tijdig passende aandacht aan te kunnen besteden. Dan is de website weer een uitkomst. En dat geldt zeker in het geval van deze verrukkelijke
expositie, die 24 juni a.s. opengaat.

In november 1996 bracht Ons Amsterdam een uitvoerig artikel over 'Amsterdam in de strip' geschreven door onze medewerker Peter de Brock. Op het omslag stond een fraaie tekening van de hand van Theo van den Bogaard: het tot stripfiguur geworden tv-personage Sjefke van Oekel (bedacht door Wim T. Schippers) in een chaotisch tafereel vol botsingen in de Raadstraat. Dat juist van deze tekenaar een prent ons omslag sierde, was nauwelijks toeval. Weinig andere stripmakers lieten Amsterdam zo uitbundig en herkenbaar in hun verhalen figureren als Van den Boogaard.
Het Amsterdam van Theo van den Boogaard is een stad van de klare lijn. Egaal gekleurde vlakken worden begrensd door strakke gesloten contourlijnen en daarmee tovert de tekenaar talrijke bekende plekken in de stad te voorschijn.
Het is een stad van uitersten. Herkenbare plekken en situaties worden gecombineerd met bizarre gebeurtenissen en verrassende gezichtspunten, letterlijk en figuurlijk; vertrouwd en absurdistisch wisselen elkaar af.
Vaak is zijn werk toch net iets minder realistisch dan het lijkt. Desgewenst verplaatst hij moeiteloos een gebouw of laat stenen beelden baldadig tot leven komen. Je ziet het pas als je goed oplet – en schiet dan in de lach.
De tentoonstelling met ruim 100 originele tekeningen geeft voor het eerst een overzicht van het Amsterdamse werk in al zijn facetten.
Bij deze expositie verschijnt het boek Het Amsterdam van Theo van den Boogaard (Uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij). Het kost € 24,90 en is o.a. verkrijgbaar in de Stadsboekwinkel in het archiefgebouw in de Vijzelstraat.

De tentoonstelling is te zien van 24 juni t/m 14 augustus 2011