Nummer 6: Juni 2003

062003_Cover


Op het omslag: Een luilekkerland voor spelletjesfanaten: de oude zolder van spelletjesfabriek Jumbo op de Krom Boomsloot 59. Amsterdams Historisch Museum/ T. Haarsten.

062003_Melk- De melkquaestie
Eeuwenlang werd de melk die in Amsterdam werd verkocht aangelengd met water. Het was verboden, maar niet te controleren. Tot omstreeks 1905. Daarna moest het stadsbestuur nog de veel ernstiger 'melkquaestie' oplossen: geïnfecteerde melk bleek tyfus, tuberculose en difterie te veroorzaken.
Liesbeth van der Horst


062003_Onder_de_Amstel- Onder de Amstel kijken
"Deze kans onze kennis van Amsterdams oudste geschiedenis te verdiepen moeten we met beide handen aangrijpen." Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski legt uit welke interessante archeologische vondsten hij verwacht op het traject van de Noord-Zuidlijn dat door de binnenstad loopt.
Peter-Paul de Baar062003_Spellen- Van teddybeer tot gameboy
Speelgoedfabrikant Jumbo was meer dan 100 jaar gevestigd op de Krom Boomssloot. De pakhuizen lagen er vol dozen Mens erger je niet, Meccano en Pim pam pet. Ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van deze firma 'in dromen en avonturen' is er in het Amsterdams Historisch Museum een tentoonstelling over 20ste-eeuwse spellen.


- Panorama Amsterdam
Amsterdam is zonder twijfel de meest gefotografeerde stad van Nederland. Het meest spectaculair van al die opnamen zijn misschien wel de panorama-foto's. Door hun afwijkende verhouding tussen hoogte en breedte geven ze ons een andere blik op de stad. Verwonder u deze zomer op de tentoonstelling Panorama Amsterdam in het Foam.
Hans Rooseboom
062003_Van_Houten
- Poederchocola van Van Houten
In het koetshuis van Prinsengracht 760, tegenover het Amstelveld, werd de eerste cacaopoeder ter wereld gefabriceerd. Het was Coenraad Johannes van Houten die hier het procédé ontdekte om het vet uit de cacaobonen te persen en de poeder oplosbaar te maken. De Engelsen en Amerikanen noemen het nog steeds 'dutching' de cacaoboon.
Marius van Melle & Niels Wisman
062003_Route


- De vaste route van Rob van Reijn
Pantomimespeler Rob van Reijn (1929) liep als jongen 's zondags meestal van de Kerkstraat, door een uitgestorven Leidsestraat, naar de Krijtberg op het Singel. Maar als in de Sint Nicolaaskerk de 'witte pater' preekte, liep de familie door naar de Prins Hendrikkade.
Marcella van der Weg