Stel uw vraag
Naam

Voer hier uw naam in.
Mailadres

Voer hier uw mailadres in.
Uw vraag

Voer hier uw vraag in.

Vul onderstaande letters en/of cijfers in: (*)
<br/>Vul onderstaande letters en/of cijfers in:

Ongeldige invoerSprongen gedeporteerde joden in Oost uit de trein?

Naam : Sigrid Hettinga
Mailadres : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoals bekend werden tijdens de Duitse bezetting in 1940-1945 veel joodse Amsterdammers naar Duitsland en verder gedeporteerd via o.a. het Muiderpoortstation. Ik heb horen vertellen dat mensen soms de wagons open wisten ter krijgen en dan ter hoogte de Archimedeslaan uit de rijdende trein sprongen, soms met de dood als gevolg. Wie weet daar meer van?

Reacties  

 
# Ton Blom 27-11-2012 18:32
ik woonde destijds in de Ombilinstraat hoek Valentijnkade op steenworp afstand van de spoorlijn. ik kan mij herinneren dat mijn moeder een licht gewonde man opgevangen heeft (sjofel gekleed)in het verbindingstunn eltje Valentijnkade/L innaeskade en naar huis heeft meegenomen en hem daar verzorgd en op zijn gemak gesteld heeft. Hij was uit de trein gesprongen en van Joodse afkomst. Wat er verder met hem gebeurd is kan ik u helaas niet vertellen, mijn moeder is overleden en zelf was ik nog erg jong indertijd maar ik herinner het mij nog als de dag van gisteren.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 
 
# Guest 12-02-2015 21:10
Ja dat gebeurde.Mijn moeder vertelde dat er iedere nacht wanneer de treinen weg reden mensen probeerden uit de trein te springen en vluchten dan van de Celebesstraat in de zijstraten. De Duitsers kamden dan in de nacht de huizen uit of er gevluchte mensen verborgen werden. Buren van ons hebben mensen verstopt. Het was bij ons was het een gesloten blok dus ontsnappen via de tuinen was niet mogelijk. Aan de binnenkant van het blok waren veranda's en daar controleerden de Duitsers ook. Aan de achterkant waren ook de huisnummers met witte verf op de muren geschilderd zodat als ze iets zagen (werd ook verlicht) ze precies wisten welk huis ze moesten innenvallen
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 
 
# Guest 22-12-2015 18:43
Hi Ton,

ik ben Kees Splinter uit de Ombilinstraat. Mail mij eens als je wilt.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 
 
# Guest 12-02-2015 21:15
[Marjo Santhuizen name.Ja dat gebeurde.Mijn moeder vertelde dat er iedere nacht wanneer de treinen weg reden mensen probeerden uit de trein te springen en vluchtten dan van de Celebesstraat in de zijstraten. De Duitsers kamden dan in de nacht de huizen uit of er gevluchte mensen verborgen werden. Buren van ons hebben mensen verstopt. Het was bij ons een gesloten blok dus ontsnappen via de tuinen was niet mogelijk. Aan de binnenkant van het blok waren veranda's en daar controleerden de Duitsers ook. Aan de achterkant waren ook de huisnummers met witte verf op de muren geschilderd zodat als ze iets zagen (werd ook verlicht) ze precies wisten welk huis ze moesten binnenvallen.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 
 
# Guest 23-01-2019 06:54
Your style is really unique compared to other people I've read stuff from.

Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I'll just bookmark this blog.

viagra connect: http://skyharborapartments.win/index.php/User:Crystle3510
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen