Stel uw vraag
Naam

Voer hier uw naam in.
Mailadres

Voer hier uw mailadres in.
Uw vraag

Voer hier uw vraag in.

Vul onderstaande letters en/of cijfers in: (*)
<br/>Vul onderstaande letters en/of cijfers in:

Ongeldige invoerOnderdoorgang rijksmuseum (en auto's)

Er is nog steeds gedoe over de vraag of er binnenkort weer gefietst mag worden onder het Rijksmuseum door, en zo ja, op welke tijdstippen.
Ooit was men veel ruimhartiger: toen reden er zelfs auto's door die passage. Ik vraag mij af: sinds wanneer is de onderdoorgang van het Rijkmuseum voor auto's gesloten?

Reacties  

 
# [email protected] 04-01-2013 13:31
In Ons Amsterdam van mei 2000 publiceerden we over 'de slokdarm van het Rijksmuseum' een uitvoerig artikel van historicus Gijs van der Ham (helaas nog niet gedigitaliseerd ). Daarin meldt Van der Ham onder meer dat na zes jaar zeuren van museumdirecteur F. Schmidt Degener het gemeentebestuur besloot dat vanaf 1 november 1931 de onderdoorgang alleen nog toegankelijk zou zijn voor voetgangers en fietsers. Niet zonder reden: door het autoverkeer trilde het gebouw soms op zijn grondvesten.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 
 
# Guest 01-06-2016 20:43
Maar weten jullie wel wáárom een dergelijk gebouw zo'n doorgang heeft? Koning Willem III gaf een ton goud t.b.v. het éérste Rijksmuseum in Nederland. Alle andere musea hebben een naam, dit is uitsluiten "het Rijksmuseum".
Aan de ton goud was wel een voorwaarde verbonden: het modernste vervoermiddel van die tijd voor het publiek moest door kunnen rijden naar de uitbreidingsbuu rten. En als je de 2 poorten voor je ziet, je knijpt je ogen dicht dan zie je........ de maatvoering van de [paarden-]tram! Die moest er door kunnen. Op weg naar Het Concertgebouw o.a. Ik weet niet of de tram ooit er door gereden heeft. Dat heb ik nooit uitzocht.
grts José
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen