Stel uw vraag
Naam

Voer hier uw naam in.
Mailadres

Voer hier uw mailadres in.
Uw vraag

Voer hier uw vraag in.

Vul onderstaande letters en/of cijfers in: (*)
<br/>Vul onderstaande letters en/of cijfers in:

Ongeldige invoerWaar hadden de Posterijen in Amsterdam hun paardenstallen?

postkoetsWeet iemand waar de Amsterdamse posterijen hun paardenstallen hadden? Ik las bij Rudy Kousbroek dat er na de zoveelste theaterbrand, met een voorstelling werd uitgeweken naar deze stallen (ze stonden leeg door de opkomst van de auto) en wil er graag meer van weten.

Ik vond het volgende citaat in Kousbroeks Timbertown, de eeuw van mijn moeder (zoals opgenomen in Restjes: Anathema's 9, Uitgeverij Augustus):

"Al die paarden overal, niet alleen op het land maar vooral in de steden, die al vroeg in de eeuw uit het beeld begonnen te verdwijnen. Ik herinner me een zinssnede die ik moet hebben opgevangen, over een theater in Amsterdam dat (lang voor mijn geboorte) moet zijn afgebrand, en waarvan de voorstellingen 'werden voortgezet in de voormalige stallen van de posterijen', die zich ergens in de binnenstad bevonden en die blijkbaar kort daarvoor leeg waren komen te staan. Zo moeten er, overal in de steden, honderden geweest zijn. De aanleiding van hun geruisloze verdwijning, de opkomst van het motorverkeer, is als een dagelijkse gast aan tafel die nooit door iemand wordt genoemd."

Ik vroeg me af om welke theaterbrand het ging – er zijn er genoeg geweest begin vorige eeuw – maar kan er niet achterkomen wanneer de post overgestapt zou zijn op motorvoertuigen.

Verschillende theaters zijn begonnen in omgebouwde manege's en paardenstallen, zoals het Utile et Amusant ( http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010056918690 ) en ook het Flora ( http://theaterencyclopedie.nl/wiki/Flora_Theater,_Amsterdam ), maar de oprichting daarvan is te vroeg voor wat Kousbroek beschrijft, en het lijkt niet in eerste instantie om een noodoplossing te gaan.

Daarom dacht ik het andersom aan te pakken: misschien weet iemand waar de posterijen hun stallen hadden, dan kan ik vanuit de locatie verder zoeken.

Kyrian Esser
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reacties  

 
# Guest 13-12-2018 12:43
My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your
post's to be exactly what I'm looking for. Would you offer
guest writers to write content for yourself? I wouldn't mind writing a post or elaborating on most of the subjects
you write in relation to here. Again, awesome website!


Feel free to surf to my site what vpn has no logs: http://Www.Vpnratings.pro/best-vpns-privacy/
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen